Tomašević: Zagreb u ruševinama, a premijer ispred obnove stavlja interese HDZ-a

FB

Predsjednik stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević u četvrtak je premijera Andreja Plenkovića prozvao za neodgovornost jer je dok je Zagreb u ruševinama nakon potresa, kazao je, ispred zakona o obnovi stavio interese HDZ-a za što skorijim izborima.

“Ne pamtim ovakvu političku neodgovornost od bilo kojeg predsjednika Vlade. To dok je Zagreb u ruševinama, Zagreb u kojem je i ova Vlada i ovaj Hrvatski sabor, da se ispred zakona kojeg čekamo dva mjeseca stavljaju interesi stranke koja želi što prije na parlamentarne izbore je nezapamćeno”, rekao je Tomašević, predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini.

Premijera i gradonačelnika Milana Bandića prozvao je da se “prepucavaju”, da nisu ispunili obećanja građanima, pa tako ni zakon o obnovi kojeg su obećali dva tjedna nakon potresa, nema ga ni dva mjeseca nakon potresa, “a s raspuštanjem Sabora neće ga biti pola godine nakon potresa”.

“Zakon koji su loše napisali jer se nisu htjeli usuglasiti sa strukom, zakon kojim su htjeli derogirati druge zakone i na kraju najavljuju javnu raspravu koje neće biti jer Bandić sada ulazi s uvjetima poput hipoteke, koja mi liči doslovce na grabež prostora u Zagrebu”, rekao je. 

Tomašević navodi da uvjeti vezani za hipoteku, na nekretninama ljudi koji ne mogu sudjelovati u financiranju obnove višestambenih zgrada, doslovce izgledaju kao uvjeti koji će poslužiti “da lakše različiti grabežljivci nekretnina dođu do svog plijena”.

Lolek – Plenković i Bolek – Bandić prepucavaju se kako podijeliti kolač

“Ovo prepucavanje između Plenkovića i Bandića je kao doslovce borba oko građevinskog kolača obnove samih nekretnina u Zagrebu, posebice u centru. Tako da cijela ova situacija su ‘Lolek i Bolek’. Znači Lolek – Plenković i Bolek – Bandić se prepucavaju kako će podijeliti ‘kolač’, dok je taj isti Zagreb u ruševinama. Nepojmljivo”, poručio je.

Napomenuo je da su oporbeni gradski zastupnici, u online skupštinskoj raspravi o davanju suglasnosti Zagrebačkom holdingu za kredit od 150 milijuna kuna, čemu se oštro protive, sudjelovali ispred Osnovne škole Bukovac stradaloj u potresu.

Istaknuo je kako je riječ o školi staroj preko 60 godina koja ima čak 650 učenika u dvije smjene, a koja je još 2007. dobila lokacijsku dozvolu za gradnju nove zgrade, ali od gradnje nema ni “g”.

U potresu se ta stara škola potpuno oštetila, a Grad je bez obzira što im godinama obećava novu školu ipak htio ići u popravak, ali su ih u tome spriječili građani koji traže novu zgradu, rekao je. 

Tomašević kaže da se 20 milijuna kuna nije moglo naći 10 godina za tu školu, dok će se 15 milijuna kuna potrošiti za nerealiziranu investiciju iz prošle godine za koju se trebao dići kredit kako bi se u Direkciji Holdinga za 15 milijuna kuna kupio softtver, za kojeg nitko ne može objasniti što će točno služiti.     

Ističe da je HDZ podržao svog koalicijskog partnera Bandića i izglasao mu kredit koji je “sramotan za ovu situaciju nakon potresa i epidemije koronavirusa”.