Tomašević: Na online sjednici puno toga će proći “ispod radara”

Lijevi blok o predstojećoj sjednici gradske skupštine

Čelnik Kluba zastupnika lijevog bloka zagrebačke Gradske skupštine Tomislav Tomašević rekao je u petak kako su protiv odluke da se skupštinska sjednica održi online jer će puno toga proći “ispod radara”, a što, kažu, odgovara i gradonačelniku i njegovom partneru HDZ-u.

Tomašević (Zagreb je NAŠ!) je na konferenciji za novinare najavio da će cijela oporba tražiti da za vrijeme online Skupštine imaju dvoranu u zgradi u Ćirilometodskoj ulici kako bi svi koji žele fizički biti zajedno, uz epidemiološke mjere, i sudjelovati na sjednici – to mogli i učiniti.

“Ako će Sabor za tjedan dana zasjedati normalno, ako škole i restorani rade, smatramo bitnim da i sjednica Skupštine bude fizička”, rekao je.

Naglasio je kako su uvjeti za održavanje skupštinske sjednice na Velesajmu, gdje su se nakon potresa i pandemije sjednice i održavale, bolji od epidemioloških preporuka Stožera. U tom smislu, rekao je, ne vidomo nikakvog razloga da se ne održi fizička sjednica.

Tomašević je istaknuo da je za predstojeću sjednicu 27. listopada gradskim zastupnicima došlo tisuće stranica materijala i da žele ukazati na ono što je loše, ali i dobro što je Gradska uprava napravila te potaknuti raspravu o tim temama.

To je, tvrdi, teško napraviti na online sjednici jer je kvaliteta rasprave puno lošija i javnosti je teže pratiti tu sjednicu. Takva situacija, smatra, odgovara vladajućoj većini i gradonačelniku jer će puno toga proći “ispod radara” i neće se puno pričati i promašajima.

Osvrćući se na izvješće o radu gradonačelnika za prvu polovicu godine, koje je na dnevnom redu sjednice, Tomašević je komentirao da na online sjednici može jedino “slati ljute smajliće” jer je, kaže, “ljut i frustriran kako je Gradska uprava radila”.

“Da pobrojim sve negativno u izvješću trebale bi mi četiri sjednice Skupštine, a ne jedna, kamoli online”, rekao je Tomašević.

“Ne znam jesu li cijepljeni od realnosti, ali kada čitate o gradonačelniku kao heroju na čelu Gradskog stožera Civilne zaštite koji je uspješno i pravovremeno koordinirao rad službi i uprave za vrijeme potresa, ja stvarno ne znam o kojem gradu i gradonačelniku piše to izvješće”, komentirao je.

Zabrinjavaju ga i podaci iz izvješća o realizaciji proračuna za prvu polovicu godine, o kojima će također biti riječi na sjednici.

“U ova tri mjeseca od rebalansa vidi se da su u potpunom raskoraku prihodi i obaveze grada, do te mjere da grad više ne može ispunjavati obaveze prema Holdingu i traži se da dio tereta preuzme Holding koji ima znatno smanjene prihode od parkinga i javnog prijevoza”, naveo je.

Rada Borić (Nova ljevica) smatra da je cijela situacija oko pandemije koronavirusa i potresa gradonačelniku poslužila za “neizvršavanje” proračuna.

“Grad i gradonačelnik se hvale da im je bitna sigurnost i zdravlje građana, no upravo dijelovi proračuna koji su trebali biti vezani uz povećanje sigurnosti i brigu za zdravlje – to se nije dogodilo”, rekla je.

Ako pogledate kapitalne projekte vezane za zdravlje, zdravstvo i kapitalna ulaganja vezana za socijalnu skrb, vidi se da proračunska sredstva u prvih šest mjeseci tu nisu potrošena niti 20 posto, navela je Borić.

(Hina)