Tomašević: Na lokalne izbore ne idemo s Radničkom frontom

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da je članstvo Možemo! i Zagreb je naš! odlučilo da na lokalne izbore neće ići s Radničkom frontom (RF), dok je Mate Kapović iz RF-a na facebooku objavio da se zeleno-lijeva koalicija “nažalost raspala”.

“Mogu potvrditi da je članstvo Možemo! i Zagreb je naš! odlučilo da na naredne lokalne izbore ne idemo s Radničkom frontom. Željeli smo o odluci prvo na sastanku razgovarati s koalicijom i utvrditi daljnje oblike suradnje, ali je dio vodstva RF-a opet odlučio javno napasti s neosnovanim optužbama, a u isto vrijeme omalovažavati partnersku stranku Novu ljevicu”, izjavio je Hini saborski i gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

Rekao je kako im je “upravo taj isti dio vodstva Radničke fronte ranije preko medija postavio ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke prijeteći raspadom zeleno-lijeve koalicije”.

“U konzultaciji s lokalnim grupama Možemo! odlučili smo da ne pristajemo na taj ultimatum i da je zato najbolje da na ove lokalne izbore idemo odvojeno od Radničke fronte, a isto razmišljaju i druge stranke zeleno-lijeve koalicije (Nova ljevica i ORaH) s kojima namjeravamo izaći na lokalne izbore. Odluka o neizlasku na lokalne izbore s Radničkom frontom nije se odnosila na suradnju u saborskom i skupštinskom klubu”, poručio je Tomašević.

‘Fokusirani na uklanjanje Bandića s vlasti’

“Što se tiče iznesenih optužbi još jednom ću ponoviti što sam već javno govorio da su Možemo! i Zagreb je NAŠ! fokusirani na uklanjanje Bandića s vlasti nakon 20 godina. Unatoč javnim pozivima iz SDP-a, ne vidimo scenarij u kojem idemo u bilateralnu koaliciju sa SDP-om u Zagrebu. Ostavljamo mogućnost da ovisno o programskoj kompatibilnosti i uvjetima stranaka za sudjelovanje stvorimo široku anti-Bandić koaliciju u Zagrebu u koju su dobrodošle i SDP i Radnička fronta”, ističe Tomašević.

A što se ostalih gradova tiče, kako je istaknuo, “Možemo! namjerava na njih izaći samostalno ili u koaliciji s Novom ljevicom i ORaH-om”.

“To znači da Možemo! u Rijeci sigurno neće ići u koaliciju sa SDP-om koji je uostalom tamo i na vlasti, a mi smo izrazito nezadovoljni načinom kako se gradom upravlja”, poručio je Tomašević.

Kapović: Zeleno-lijeva koalicija više ne postoji

Kapović, jedan od osnivača RF-a, na svojem je facebook profilu ranije objavio kako Zeleno-lijeva koalicija (ZLK) više ne postoji zbog, kako navodi, promašenog politikanstva i oportunizma”.

“Vjerojatno ste već čuli da se Zeleno-lijeva koalicija (ZLK), nažalost, raspala. Radnička fronta to nije htjela i borili smo se mjesecima da se koalicija održi, ali odlučili su to uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo (unatoč protivljenju velikog dijela njihove baze) i deal s SDP-om”, stoji u Kapovićevoj objavi.

Raspad koalicije se dogodio, prema Kapovićevim tvrdnjama, zbog toga što Tomašević traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik, oko čega još traju pregovori. Također navodi kako je SDP-u “trn u peti i izvor straha” kandidatura čelnice Radničke fronte Katarine Peović za gradonačelnicu Rijeke.

“ZLK, ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani su, nažalost, kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića i koja je još uvijek s Bandićem premrežena (sjetimo se, primjerice, samo Radenka Tomića ili Tamare Čubretović koji su u Gradskoj skupštini iz SDP-a pretrčali Bandiću u ovom mandatu)”, stoji u objavi.