Tolušić u Dnevniku: Za poljoprivrednike novi početak i novi život

HRT

Nakon što su im u potpunosti podmireni dugovi Agrokora, mali OPG-ovi u Hrvatskoj uskoro će biti zaštićeni i posebnim zakonom – trebali bi zaštićeniji od ovrha koje su im proteklih godina bile omča oko vrata. Najavljuju se i porezna rasterećenja. Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je u saborskoj proceduri, a OPG bi trebalo definirati kao stratešku jezgru domaće poljoprivrede.

“Zakon o OPG-ovima, Zakon o poljoprivrednom zemljištu i sve što ova Vlada radi ide u smjeru zadržavanja mladih na selu. Zakon o OPG-ima je pisan za prave poljoprivrednike, a ne za banke. Imamo modele kako financirati OPG-ove i s bankama ne bi trebalo biti poblema”, rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Najavio je kako se radi na modelu kreditiranja mladih i malih poljoprivrednika uz kredite od 0,5 do 1 posto uz 90-postotno jamstvo države. Najavio je da bi se s takvim kreditima moglo krenuti od početka iduće godine, najkasnije na proljeće.

Dodao je i kako se više neće moći dogoditi da banka nekome tko živi od poljoprivrede uzme resurse – štalu, stoku i strojeve.”Obavezno moramo u Hrvatskoj zadržati one koji se uistinu bave poljoprivredom, jer bez poljoprivrede nema razvoja gospodarstva i svega ostalog”, ponovio je Tolušić. Malim dobaljačima i OPG-ovima, dodao je – plaćeni su svi dugovi Agrokora, i to zahvaljujući lex Agrokoru. “Nadam se da je ovo novi početak i novi život”, rekao je.

Tolušić je komentirao i objavu u kojoj Ivica Todorić na svom blogu tvrdi da je Vlada predala Agrokorovim vjerovnicima izvore vode, poljoprivredne površine. “Jedina sreća u ovome je štp Agrokor nije imao vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem i izvorima vode.

Oni su državno vlasništvo i tako će ostati još tisućama i tisućama godina”, odgovorio je Tolušić. Fascinira ga, kaže – što Todorić iz topline doma u Londonu ili Beogradu ili piše blog. “Neka dođe u Hrvatsku i neka na pravosudnim tijelima opovrgne optužbe da je pronevjerio milijarde”, kazao je ministar.

Zakon bi OPG trebalo definirati kao stratešku jezgru domaće poljoprivrede – no samo na papiru, sumnjaju u Udruzi hrvatskih OPG-a ‘Život’. Oni su izradu zakona potaknuli još prije tri godine. Organizacijski ga ne definira u onom najvažnijem – u smislu izlaska na tržište, okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta i vrlo važnog Zakona o nasljeđivanju.

Iako su članovi Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali u izradi zakona o OPG-u, njegovu prednost ne vide u onom ključnom – dodjeli poljoprivrednog zemljišta. Sporno im je to u cijelom paketu novih zakona u poljoprivredi.

Ono što je u prijedlogu dobro, mogla bi biti zaštita od ovrhe koja je mnoge na selu zavila u crno. Zakon će, kaže Matija Brlošič, ipak zaštititi one resurse OPG-a koji su upisani u upisniku – kuću u kojoj poljoprivrednika stanuje.