Tolušić: Tko financira Živi zid?

Izvor:: Nacionalno/D.Prša

Zaiskrilo je u srijedu tijekom saborskog ‘aktualca’ između čelnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića koji je upozoravao na navodnu “golu sječu šuma” i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je, uz objašnjenje da se šumama upravlja transparentno, Živom zidu poručio da su oni ti koji “pomažu švercere i one koji sijeku privatne šume” te se zapitao da li ih ti isti i plaćaju.

Ivan Vilibor Sinčić prozvao je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zbog sječe stabala Hrvatskih šuma te naveo da su u Petrovoj Gori, na Banovini, Plješivici, Žumberku posječeni kilometri šuma u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Tolušić mu je pak uzvratio da Hrvatske šume godišnje posade 9,5 milijuna mladica plus šumsko sjeme, a sijeku šest milijuna stabala. Transparentno se, tvrdi, upravlja drvnom masom, a svaki komad drveta se prodaje hrvatskim tvrtkama koji rade u drvnoj industriji.

“Širite krive lažne i netočne informacije. Vi zastupate i pomažete švercere, one koji rade na crno, one koji sijeku privatne šume i to je vaša politika. Zanima me samo da li vas takvi isti i plaćaju i od koga posuđujete novce?”, upitao je Tolušić.

Ima, kazao je Tolušić, zviždača i u Živom zidu.

“Vaš post 13. travnja: ‘Neki dan nam je sjeo novac od kampanje, međutim, kako dugo nije bilo novca morali smo posuditi određeni iznos koji moramo vratit’. Od koga ste posudili, od švercera?”, pitao je Tolušić Sinčića citirajući post sa zatvorene grupe na fejsu.

“Vaše su riječi i ‘ Kako smo novac prebacili na račun stranke moramo pravdati svaku lipu stoga vas molimo da za sve što možete – sredstva za čišćenje, gorivo, uredski materija uzimate R1 na Živi zid jer moramo vratiti 20 tisuća kuna, a ne možemo ih pokriti’”, nastavio je Tolušić s citiranjem posta u kojem se napominje da se prepiska ne iznosi izvan grupe.

“Bahatost vam neće pomoći, tu prepisku možete napraviti u pet minuta, imate aplikaciju na internetu”, odgovorio mu je Sinčić upitavši Tolušića koga on zastupa.

Plenković Petrovu: Vremena kada ste bili dio vladajuće koalicije su ‘tempi passati’

Čelnik Mosta Božo Petrov pitao je premijera o odluci vlade iz 2016. o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU te ga je upitao zašto sastanaka tog povjerenstva nema iako bi se trebalo sastajati četiri puta godišnje te je opetovano prozvao ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić jer, kaže, takvim nesazivanjem krši odluku vlade.

“Vidim da se sa sjetom prisjećate vremena kada ste bili dio vladajuće koalicije, ali to su vam, gospodine Petrov, ‘tempi passati’, a što se tiče pregovora Srbije sa EU ovo tijelo koje je bilo osnovano kada ste vi bili u vladi je bilo Povjerenstvo. Ono što postoji sada, a vi akceptirate je da je priča dignuta na višu razinu i postoji redovita mjesečna i tjedna koodrinacija za vanjske i europske poslove koju vodi ministrica vanjskih i europskih poslova i koja detaljno prati tijek bilo čijih pristupnih pregovora, pa tako i sa Srbijom”, odgovorio mu je Plenković.

Da bi se nešto pratilo, ne mora biti kroz povjerenstvo koje osnovano tada, nego i kroz drugačiju formu, dodao je.

Petrov mu je odgovorio da ga zanimaju žrtve logora, a ne premijer ili ministrica.

“Netko vas je trebao savjetovati da u trenutku kada napadate na ‘ad hominem’ razini pokazujete vlastitu nesigurnost i ‘tempi passati’. Mene ne interesira ni vaša minstrica, ni vi ni Vlada, mene interesiraju žrtve logora”, uzvratio mu je Petrov.

Mostovac Tomislav Panenić pitao je na ‘aktualcu’ premijera Plenkovića o projektima u kojima su uočene nepravilnosti u korištenju novčanih sredstava iz EU fondova.

Ako postoje utvrđeni iznosi, hoće li milijunske korekcije u EU projektima postati na kraju problem državnog proračuna?, pitao je.

Plenković se složio kako toga ima, ali i poručio da oni koji su pogriješili trebaju i odgovarati.

“Temeljem revizije uočili smo da ima odstupanja i to se događa, a odgovornost će snositi oni koji su ih napravili, a ima li kaznene odgovornosti i za to će odgovarati”, rekao je Plenković.

Kujundžić: U Splitu za desetak dana predstavljamo Nacionalni plan za borbu protiv raka

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je na saborskom ‘aktualcu’ kako će za desetak dana u Splitu biti predstavljen Nacionalni plan za borbu protiv raka.

“Zloćudne su bolesti narastajući problem medicine. Broj umrlih od zloćudnih bolesti je 15 tisuća godišnje i to smo prepoznali kao jedan od najozbiljnijih problema. Na tom tragu se prije godinu dana počelo raditi na programu, okupili tim vodećih stručnjaka u liječenju i terapiji zloćudnih bolesti i program je sačinjen. Javno predstavljanje će biti za desetak dana u Splitu”, rekao je Kujundžić.

Kujundžić je tako odgovorio na pitanje HDZ-ovog Vlatka Kopića koji ga je pitao o pripremi javnozdravstvenih sustava za borbu protiv karcinoma.

Ministar zdravstva je rekao i kako se radi o tome da se ne bavi samo liječenjem, već se koncentrira i na čimbenike rizika, osvješćivanje pučanstva, a naglasak je i na preventivnim programima.