Tolušić: Ribari mogu mirno loviti u Savudrijskoj vali

Foto: Lika online

Hrvatski ribari koji love u Savudrijskoj vali imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama do sad i mogu svoj posao obavljati u miru, a država će ih zaštititi, poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon sastnaka s ribarima u Zagrebu.

Tolušić je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede nakon današnjeg sastanka s predstavnicima udruženja, grupacija i Ceha ribara na temu aktualne problematike ribolova u Savudrijskoj vali, izrazio vladinu podršku ribarima i ponovio da arbitražna odluka za Hrvatsku nije mjerodavna, pa tako ni njezin dio koji se odnosi na razgraničenje na moru u području Savudrijske vale.

“Hrvatska granica ostaje nepromijenjena, a naša pozicija se ni milimetar neće promijeniti”, prenose se u priopćenju Tolušićeve riječi.

Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama do sad, istaknuo je Tolušić prema priopćenju.

Predstavnici hrvatskih ribara su u izjavi novinarima nakon sastanka rekli da su dobili “čvrstu garanciju hrvatske vlade i resornih ministarstva da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji i Umagu biti zaštićeni” te su poručili da sada “mogu mirno spavati”.

“Svoj posao će i dalje obavljati u miru, a nijedan ribar neće trpjeti materijalnu štetu. Naši ribari će biti zaštićeni i imaju apsolutnu podršku Vlade – tristo posto smo uz vas!“, rekao je Tolušić ribarima.

Dodao je da problem razgraničenja nije od jučer niti se sutra može riješiti, ali da nema nikakvih incidenata na granici niti je ijedan ribar u Savudriji dobio kaznu u zadnjih mjesec dana, što su potvrdili ribari koji su sudjelovali na današnjem sastanku.

Ribari su novinarima rekli kako im je na sastanku obećano da neće snositi nikakve posljedice mogućih slovenskih kazni.

“Hrvatska će zaštititi svoje ribare u Savudriji, jer oni su jamac suvereniteta. Institucije ove države raspolažu svim relevantnim informacijama: popisima plovila, snimkama, radarima kojima se bilježe i dokumentiraju sva kretanja u Savudrijskoj vali, pa imamo sve što je potrebno za pokretanje postupaka prema slovenskoj strani ukoliko ona ustraje na jednostranim odlukama. Hrvatska i dalje želi prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom”, kaže se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se kako su predstavnici Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore predložili osnivanje radnog tijela sastavljenog od predstavnika nadležnih ministarstava, ribarskih udruga, grupacija i komora, koje će se redovno sastajati radi koordinacije zajedničkih aktivnosti te pravodobnog informiranja ribara o poduzimanju budućih mjera.

Svi sudionici sastanka složili su se s tim prijedlogom, a prvi sastanak radnog tijela održat će se ubrzo u Savudrijskoj vali, kaže se u priopćenju.