Tolušić: Poljoprivreda ima svijetlu budućnost u Hrvatskoj

Izvor:: Nacionalno/D.Prša

U podne je otvoren natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja. Do 13. lipnja na njega se mogu prijaviti svi poljoprivrednici od 18 do 40 godina. Na raspolaganju im je 132,6 milijuna kuna.

Koja su nova pravila i uvjeti za prijavu, na koliko novca mogu računati, za što će se on sve moći iskoristiti te koji su rezultati do sada provedenih mjera u Temi dana HRT-a razgovaralo se s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Istaknuo je da je do sada ugovoreno preko 600 projekata za mlade poljoprivrednike i od danas je krenuo novi natječaj za otprilike 400-tinjak novih projekata.

Ministar je rekao da je novost da se mogu javiti i mladi poljoprivrednici koji se bave i nekom drugom djelatnošću. Mogu dobiti manju svotu do 20.000 eura, a oni kojima je poljoprivreda primarna djelatnost mogu dobiti do 50.000 eura. Očekujem da će se naši mladi javiti. Poljoprivreda ima svijetlu budućnost u Hrvatskoj i trebaju nam mladi i sposobni ljudi, rekao je ministar Tolušić.

Naglasio je da je vrlo široka lepeza za što će se novac moći koristiti – od nabave strojeva, opreme, izgradnje plastenika, nabave životinja.

Kad govorimo o programu ruralnog razvoja tu je fokus na poljoprivrednicima, međutim, oni žive na selima gdje je potrebna infrastruktura – vodovod, društveni dom, vrtići, rekao je Tolušić. Mi smo za tu infrastrukturu osigurali do sada preko 1,4 milijardi kuna.

Kroz nekih mjesec dana ugovorit ćemo novih 50-ak vrtića, a još jedna pozitivna stvar je da u svibnju ide novi natječaj za vrtiće, blizu 500 milijuna kuna za novih 100-tinjak vrtića u svim hrvatskim županijama, otkrio je ministar poljoprivrede, te dodao da ćemo u idućih godinu-dvije doći na visoku razinu kad govorimo o brizi o najmlađima.

Ministar je naglasio i kako svi mogu dobiti avans, ali moraju dati bankovnu garanciju ili se kreditno zadužiti. Istaknuo je da nema lihvarskih kamata, te da niti jedan poljoprivrednik se ne mora zadužiti s kamatom većom od 1,7 posto, a od idućeg mjeseca od 0,5 do 1 posto za male kredite, a za mljekare od 0.1 posto, što je dosad nezabilježeno.