Tolušić: Nema sukoba s Plenkovićem, hvala mu na podršci

Foto: Lika online

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić se uoči prve sjednice Vlade nakon ljetne stanke, po prvi puta oglasio o suradnji s premijerom. Tvrdi da nije u sukobu s premijerom te da Andrej Plenković nije bio upoznat s tim pravilnikom.

Rekao je da će tražiti rješenje u dogovoru sa susjednim državama.

“Kada govorimo o famoznom pravilniku, naglasio bih da smo vratili cijenu kontrole na 90 kuna. Kontroliramo kao i prije, čak i više. Idućih mjeseci ćemo sa susjedima dogovoriti detalje kako bi to za sve bilo prihvatljivo. Razgovarat ćemo sa susjedima.”

Govorio je o novcu koji osiguran za štete.

“Govorimo o novcu kada vam izgori maslina, smokva, traktor ili neki objekt. To nadoknađujemo s europskim novcem. Za sada je osigurano 150 milijuna kuna, ali to se može povećati do 400 milijuna kuna. To je dosta da pokrijemo sve štete koje su nastale. Mogu se javiti i oni koji su imali štetu od tuče. Glavni uvjet je da je su ljudi u nekom sustavu registrirani.”

Ima li sukoba između vas i premijera Plenkovića. Javno vas je kritizirao zbog pravilnika?

“Imam apsolutnu podršku premijera, hvala mu na tome. Pravilnike svako ministarstvo donosi samostalno. Od 100 pravilnika koje je Ministarstvo donijelo u deset mjeseci, svaki se donosi samostalno. Premijer nije bio s time upoznat, ali ostaje činjenica da smo mogli to bolje riješiti sa susjedima. To ćemo ispraviti.”

Ne bi li bilo bolje da je vas pustio premijer da to riješite, a ne da vas javno kritizira preko medija?

“On i ja smo sve dogovorili i promijenili pravilnik na način da riješimo probleme koji su nastali.”, zaključuje Tolušić.