Tolušić: Navodnjavanjem, znanošću i suradnjom do većih prinosa šećerne repe

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjelovao je danas, 18. rujna 2017. godine, na Danu polja šećerne repe, tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji županjske Sladorane, članici VIRO grupe. Bila je to prilika da se brojnim proizvođačima predstave pokusna polja na kojima se testiraju dosadašnje i nove sorte šećerne repe s ciljem povećanja kvalitete i prinosa, što je ključno za konkurentnost i opstojnost hrvatskih proizvođača na tržištu EU, posebice nakon ukidanja sustava proizvodnih kvota u EU od 1. listopada ove godine.

Prilikom posjeta ministar Tomislav Tolušić obišao je polja koja su stručnjaci pregledali zajedno s proizvođačima.

„U lancu vrijednosti u poljoprivredi šećer je još uvijek uvjerljivo najvažniji hrvatski izvozni proizvod.  Godišnje je pod šećernom repom u prosjeku oko 20 – 21 tisuću hektara, no prinosi su i dalje skromni. Za najboljima u EU zaostajemo za gotovo 40 posto, ali tu vidim priliku za rast“ izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

„Govorimo o sektoru koji na razini EU izravno zapošljava oko 30 tisuća ljudi i kojeg opskrbljuje oko 140 tisuća proizvođača koji uzgajaju repu na oko 1,5 milijun hektara. 

Jedan od osnovnih preduvjeta je u što većoj mjeri omogućiti navodnjavanje i tu nam je namjera prenijeti najbolje prakse iz zemalja EU i jednostavna i praktična rješenja za naše poljoprivrednike, dodao je ministar Tolušić te naglasio kako Hrvatska ima izvrsne mogućnosti uz nastavak i jačanje partnerstva proizvođača i industrije te potporu znanosti.

Ministarstvo će nastaviti s potporama proizvođačima unutar svojih programa izravnih plaćanja i ruralnog razvoja kako bi imali slične uvjete kao i u drugim europskim državama. „Meni je kao ministru važno da se što više dodane vrijednosti stvara u Hrvatskoj. Poduprijet ću sve projekte koji jamče da se što više sirovine ubire s naših polja iz koje će nastajati finalni proizvodi uz što veću zaposlenost u našim tvornicama.“, zaključio je ministar Tomislav Tolušić.