Tolušić: Hrvatska svoje nedostatke treba pretvoriti u prednosti

Mnogi mladi sa sela, nakon završenog studija, žele se vratititi na svoja imanja, razvijati poljoprivredu i, jednako važno, pomoći i generacijskoj obnovi hrvatskog sela. Glavna zapreka tomu se zna: kako za osmišljenu ideju dobiti i financijsku potporu?

Odgovore je ponudila startup konferencija AGRO koja je, uz znanost i struku, okupila velik broj studenata agronomije iz cijele zemlje.

Na konferenciji je bio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je mladima poručio kako Hrvatska svoje nedostatke treba pretvoriti u prednosti.

Hrvatska ima još uvijek puno kvalitetnog, nezagađenog poljoprivrednog zemljišta, a i europski sustav poticaja omogućuje određenu financijsku sigurnost. Ako je do sada poljoprivreda, a još uvijek smo nekonkurentni i neefiksani, opstala, zamislite što se sve može napraviti s novim znanjima, europskim fondovima, kvalitetnom vladinom politikom, rekao je ministar poljoprivrede.

Važnom smatra i generacijsku obnovu u poljoprivredi, potkrepljujući to i podacima kako je u Hrvatskoj 162 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) od čega je oko 100 tisuća nositelja OPG-ova starijih od 55 godina, a njih oko 20 tisuća ima manje od 40 godina.

U sektoru poljoprivrede budućnosti ima, a nizom mjera se nastoji pomoći i potaknuti mlade da se bave poljoprivredom. Od iduće godine iz programa ruralnog razvoja na raspolaganju će tako biti i novi financijski instrumenti namijenjeni poljoprivrednicima, a ti bi instrumenti bili uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, naglasio je Tolušić.

Regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku (EBRD) Vedrana Jelušić Kašić je istaknula kako je EBRD jedan od najvećih ulagača u poljoprivredu i prehrambenu proizvodnju u Hrvatskoj i u taj je sektor dosada plasirao nešto više od 530 milijuna eura.