Tolušić: Brze procedure – to je ono što treba poljoprivredi

Objašnjavajući kako se pojednostavila procedura za povlačenje europskog novca iz programa za ruralnog razvoja ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je i ekskluzivu za HRT.

Stari natječaj s kojima smo završili obradu početkom ove godine rok je bio oko 2 godine od dana prijave do rezultata, što je nedopustivo. Natječaj po starima procedurama koje smo započeli rok završetka je oko šest mjeseci, a novi natječaj po novim procedurama – natječaj smo zatvorili 17.7., a sutra će ići prve odluke. Znači 46 dana od završetka natječaja do prvih odluka. To je ono što poljoprivrednici traže i što ova Vlada poljoprivrednicima omogućuje, rekao je Tolušić gostujući u Dnevniku HRT-a.

Mljekari su bili na sastanku s premijerom, ljudima iz ministarstva i poljoprivrede i sa mnom. Već dugo jedan premijer nije primio mljekare. To govori koliko vova Vlada drži do mlječnog sektora.  Znamo da je cijena mlijeka vrlo niska i to utječe na otkupnu cijenu od mljekara i znamo da naši stočari odnosno mljekari ne mogu prebroditi sve financijske teškoće koje ih pogađaju. No mislim da mljekarstvo i stočarstvo ima svijetlu budućnost. u deset mjeseci su napravljeni veliki iskoraci u mljekarstvu. Mljekari nažalost su pred slomom, ne maju puno vremena, ali neke stvari možemo napraviti, kazao je Tolušić.
Ministar poljoprivrede rekao je da Vlada uvodi niz mjera koje bi trebale pomoći mljekarima. U planu je sastanak s trgovačkim lancima i otkupljivačima s kojima će se razgovarati o otkupnoj cijeni mlijeka. Posebnu pozornost posvetit će dampinškim cijenama.