Tolušić: Bit će sanirano 100 posto štete poljoprivrednicima

Foto: Lika online

Požar kod Splita za sobom je ostavio čak četiri i pol tisuće hektara zgarišta. Gotovo trećina te površine bila je pod poljoprivrednim kulturama. Neki su maslinici i vinogradi doslovno pretvoreni u prah i pepeo. Šteta je, prema prvim procjenama, veća od 42 milijuna kuna. Obnova će potrajati godinama, a pomoć je obećala i država. O mogućim naknadama u središnjem Dnevniku govorio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tomislav Tolušić je kazao kako sutra izlazi natječaj za Mjeru 5.2. (Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima) Dodao je kako će ovim natječajem biti sanirano 100 posto štete – svaka sadnica na trajnim nasadima, gospodarski objekti i mehanizacija.”Naši poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Napravit će se sve procjene na terenu, a prijave štete će se skupljati do listopada. Vjerujem da ćemo povući maksimalnu količinu novca koji bi mogao stići početkom iduće godine, pred proljetnu sjetvu”, kazao je ministar Tolušić.

Na ovaj natječaj mogu se javiti i poljoprivrednici u Međimurju i Zagorju i drugdje kojima su nasadi uništeni tučom i nevremenom ili mrazom. Da se dobro raspolagalo poljoprivrednim zemljištem do ovakvih požara ne bi došlo, dodao je. Komentirajući podatak o 30 postotnoj iskorištenosti EU fondova naspram 8 posto prošlogodišnjih Tolušić je kazao kako će ‘nova ekipa’ do kraja 2020. godine ‘potrošiti’ iznos od 2,4 milijarde eura koliko Hrvatskoj stoji na raspolaganju.

Samo na području Splita stradalo je gotovo 200 hektara maslinika te 40-ak hektara vinograda i voćnjaka. Šteta je ponegdje i 100 postotna. Golemu štetu pretrpjeli su i lovci. Proglašena je elementarna nepogoda a, osim pomoći države, očekuje se i 20 milijuna eura iz europskih fondova. Neutješni poljoprivrednici kažu – nema tog novca koji može nadomjestiti njihov gubitak.