Todorići ostaju bez otoka Smokvice, imaju mjesec dana da pokupe stvari

Izvor: HRT

Obitelj Todorić ostat će i bez otočića Smokvica Vela kod Rogoznice na kojem su godinama ljetovali iako za njega nisu plaćali potrebnu koncesiju.

Naime, sud u Šibeniku zakazao je za 27. rujna ovrhu radi vraćanja otoka u posjed države te pozvao Ministarstvo da sudjeluje u preuzimanju Smokvice, piše Jutarnji list.

Nadležno Ministarstvo državne imovine uplatilo je pristojbu za provođenje ovrhe te potvrdilo da će poslati dvoje ljudi na postupak preuzimanja otoka, a nakon što ovrha bude provedena, angažirat će zaštitare koji će čuvati objekte na otoku do provedbe novog javnog natječaja.

U međuvremenu nikome neće biti dopušten pristup na otok izuzev zainteresiranima za koncesiju nad njim i zakupom nekretnina. Javni natječaj – moguće i međunarodni – trebao bi biti raspisan odmah nakon preuzimanja otoka. Također, doznaje Jutarnji list, ako obitelj Todorić ne isprazni objekte na Smokvici, njihove stvari bit će pohranjene i zapečaćene.

Todorići, naime, duguju državi milijune kuna za neplaćenu koncesiju za Smokvicu koju su godinama koristili. Prije toga otočić je bio u vlasništvu Ante Lušića i njegove tvrtke Grafoplast koji su 1995. godine potpisali ugovor s Ministarstvom obrane (Smokvicu je koristila vojska) dobivši 30-godišnju koncesiju nad njim. No, 2006. godine Lušić je svoju tvrtku prodao Todoriću koji je s njom dobio i koncesiju na Smokvicu gdje je izgradio ljetnikovac i pomoćne objekte.

Rješenje o ovrsi Smokvice, piše Jutarnji list, doneseno je još 2009. godine, ali sud u međuvremenu nije poduzeo ništa po tom pitanju, a nije bilo ni reakcije DORH-a unatoč nagomilanom višemilijunskom dugu. Tek je prije nekoliko mjeseci ministar državne imovine Goran Marić spomenuo 200 milijuna kuna nenaplaćenog duga za koncesiju nad otokom.

On je kasnije pojasnio da se tih 200 milijuna duga odnosilo na dug u zastari, dok je iznos koji je država mogla potraživati bio ukupno 36 milijuna – 26 milijuna za posljednjih pet godina korištenja otoka, te još desetak milijuna za kamate.

Zbog toga je Ministarstvo državne imovine podnijelo tužbu za naplatu tog duga, a DORH je 10. srpnja nastavio postupak ovrhe za povrat otoka u državno vlasništvo pokrenut još 2009. godine.

Tim povodom oglasili su se i iz Grafoplasta ne sporeći da država ima pravo na veći dio otoka, ali želeći da im se vrati uloženo tijekom godina. U toj tvrtki tumače da mogu zadržati objekte u koncesiji koje je tamo sagradio Todorić te da imaju pravo koristiti ih dok se postupci ne riješe. U Ministarstvu državne imovine smatraju da je država godinama namjerno oštećivana, ali sumnjaju da će uspjeti naplatiti 36 milijuna kuna duga.

Jutarnji list piše, pozivajući se na izvor iz Ministarstva državne imovine, da je Todorić zbog Smokvice bio na razgovoru s ministrom Goranom Marićem u prosincu prošle godine. Navodno je Marić tada rekao Todoriću da će, ako plati dug, moći ponovno sudjelovati na natječaju za koncesiju.

Todoriću je, navodno, čak pristao na ponuđenu mogućnost otplate duga u ratama. No umjesto toga Todorić je vlasništvo nad Grafoplastom vratio Lušiću, da bi potom bila podignuta tužba za naplatu milijunskog duga i nastavljen postupak ovrhe.