Todorić: Nisu točne brojke izvanredne uprave Agrokora

Foto HINA / Dario GRZELJ

U najnovijem blogu Ivica Todorić komentirao je konsolidiranu reviziju poslovanja koncerna Agrokor.

Todorić je u četvrtak na svojoj internetskoj stranici objavio dio bilančnih podataka iz revizorskog izvješća za 2016. godinu, ustvrdivši da brojke koje je izdala izvanredna uprava nisu točne te da Agrokor nije trebao nikakvu zakonsku zaštitu nego potporu “grupe ljude iz vlasti, za koje će se narednih dana vidjeti da nanose štetu i Hrvatskoj i svim dionicama u Agrokoru”.

Todorić u objavi pod naslovom “Istina o Agrokoru” navodi da je bio spriječen objaviti konsolidiranu bilancu za 2016. godinu “jer mu je kompanija nacionalizirana” te je morao mjesecima čekati da Vlada, za ono vrijeme za koje je on vodio Agrokor, objavi konsolidirane brojke.

“Ja sam cijelo vrijeme govorio da je tvrtka imala čvrst plan za neprekidan i uspješan razvoj i da sam čin nacionalizacije kroz neustavni Lex Agrokor nije imao nikakve argumente. Da smo moj tim i ja u međuvremenu izašli s brojkama mnogi mi ne bi vjerovali, zato sam morao strpljivo čekati”, navodi Todorić, osvrćući se na konsoldirane bilance za Agrokor grupu 2015./2016. godinu koje je objavila izvanredna uprava, a revidirala revizorska agencija PwC.

“Želim svim dionicima vezanim uz Agrokor, javnosti i svim zainteresiranima, ukazati kako brojke koje je prezentirala izvanredna uprava Agrokora govore sljedeće – da su ukupne obaveze Agrokor grupe u 2016. godini rasle oko 2 posto u odnosu na 2015. godinu, s time da smo imali investicije od 700 milijuna kuna. Naše obaveze prema dobavljačima su rasle 2,5 posto odnosno 300 milijuna kuna”, navodi Todorić.

Tvrdi također da “nikakvih promjena u odnosu na 2015. godinu nije bilo; da su u međuvremenu 2016. godine reprogramirali dug 2+1 godinu; da je Agrokor bio nadomak najvećeg IPO-a u povijesti ovog djela Europe; da su pripremali konačno, jednu dobru sezonu za Agrokor”. “Bili smo u višestruko povoljnijoj poziciji u odnosu na 2015. godinu. To je istina o Agrokoru! Nikakve zakonske zaštite Agrokor nije trebao. Trebali smo potporu jedino od one grupe ljude iz vlasti, za koje će se narednih dana vidjeti da nanose štetu i Hrvatskoj i svim dionicama u Agrokoru”, poručuje u svojoj objavi Todorić.

Poziva i dobavljače i dionike da pogledaju brojke iz objavljenih financijskih izvješća te “odgovorno tvrdi” da su u njima “do sada već nekoliko milijardi kuna nepravilnosti našli”. “Nenormalno je puno ograda revizora po određenim stavkama”, ističe Todorić, uz najavu da će u idućim danima o tome detaljnije govoriti. “Svi u Agrokoru znaju za Zero report Deloitte & Touche u kojoj su ukupni dugovi Agrokora iznosili 42 milijarde, a danas je ovdje prikazano 56 milijardi. Netko očito želi obezvrijediti Agrokor da doslovno pokrade ogroman novac. Još jedanput želim odgovorno naglasiti – brojke koje je izdala Agrokor izvanredna uprava nisu točne! Dosta toga je u financijskom izvješću napravljeno netočno i protuzakonito s puno manipulacija”, tvrdi Todorić.

“Brojke dugovanja prema dobavljačima i brojke prema kreditima i zajmovima su točne, a Agrokor je bolje stajao 2016. godine!!”, zaključuje Todorić u novoj objavi, koju završava preslikom stranice iz revizorskog izvješća – Konsolidirana bilanca Agrokor Grupe za 2016. i prepravljenu 2015. – pasiva.