Todorić: Ne prijavljujem anonimno

FaH

U objavi pod nazivom “Ne prijavljujem anonimno”, Ivica Todorić na svome blogu tvrdi da ne stoji iza kaznene prijave DORH-u protiv izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i drugih.

S obzirom na tekst anonimne kaznene prijave koji se danas pojavio u javnosti, decidirano tvrdim da niti ja niti itko od mojih suradnika nije podnio navedenu prijavu niti stoji iza nje, piše Todorić na svome blogu. Dodaje kako iza svih svojih riječi čvrsto stoji i osobno ih potpisuje te da će tako biti i s nadolazećim kaznenim prijavama.

Mediji su objavili kako je nepoznata osoba podnijela Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i drugih osoba povezanih s izvanrednom upravom Agrokora, a u kojoj ih se optužuje za zločinačko udruživanje s namjerom preuzimanja Agrokora, njegove rasprodaje i pribavljanje imovinske koristi.

Izvanredna uprava Agrokora komentirala je informacije o navodnom podizanju anonimne kaznene prijave protiv izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i navode: Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bi imale potrebe kukavički se skrivati iza anonimne prijave.

Todorić: Enormni gubitak može biti samo rezultat promjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine

U svom novom postu na web stranici objavljenoj poslijepodne pod nazivom Kako se rade bilance?, Ivica Todorić ističe da enorman gubitak, za koji se navodi u medijima da bi trebao biti utvrđen financijskim izvješćima, može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave.

Navodeći da Uprava Agrokora sastavlja financijsko izvješće, a revizori daju svoje mišljenje, koje mora biti stručno, objektivno i neovisno, Todorić kaže da uprava svake kompanije ima svoje strategije i u skladu sa zakonom primjenjuje određene računovodstvene politike. Izbor računovodstvenog postupka, pak, temelji se na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije.

Poslovna strategija i poslovni ciljevi Uprave pod mojim vodstvom bili su razvoj i investicije, a tom smo cilju prilagodili izbore računovodstvene politike. Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve, pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije. Ako je promjena računovodstvenih politika značajna, onda bi to revizori morali u izvještajima iskazati.

U tom slučaju iznimno je važno poštivati osnovna načela prvenstveno načela opreznosti i razboritosti, po kojima se bilančne pozicije ne smiju niti podcjenjivati niti precjenjivati, ističe se u postu.

Todorić napominje da izvješća koje bi trebao izdati koncern Agrokor za 2016. godinu izdaje nova uprava pod vodstvom povjerenika, a ne revizori, koji će samo dati mišljenje.