Todorić: Lex Agrokor duboko protuustavan

foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić objavio je u petak novi blog u kojem ponovno tvrdi da je Lex Agrokor “duboko protuustavan”, a njegovi osnovni instituti, kojima se uređuje postupak izvanredne uprave, omogućavaju narušavanje jednakosti, nepovredivosti vlasništva i vladavine prava.

Todorić je s timom svojih pravnih savjetnika u novom upisu izdvojio i analizirao sve dijelove Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koji, po njemu, nisu usklađene s odredbama Ustava, odnosno, da postupak izvanredne uprave omogućava narušavanje jednakosti, nepovredivosti vlasništva i vladavine prava, kao najviših vrednota ustavnog poretka (čl. 3. Ustava RH).

Po odredbama zakona se, tvrdi Todorić, u “navodno sudskom postupku u potpunosti marginalizira ulogu suda po pitanju upravljanja postupkom i nadzora nad postupkom”.

Nadalje, kaže bivši šef posrnulog koncerna, zakonom se omogućava izravan utjecaj izvršne vlasti na sudski postupak kroz ovlasti i autonomiju izvanrednog povjerenika.

Također se omogućava različito tretiranje vjerovnika i mogućnost njihovog različitog namirenja prema autonomnom izboru izvanrednog povjerenika, tvrdi Todoroić.

Zakon ne pruža adekvatnu zaštitu prava vjerovnika putem tijela u kojem bi vjerovnici imali pravo predlagati, raspravljati i glasati o odlukama koje utječu na  postupak.

Isto tako, oduzima se razlučnim vjerovnicima pravo na odvojeno namirenje, što predstavlja osnovnu bit razlučnog prava, piše Todorić.

On i njegov tim pravnih stručnjaka također smatraju da utječe na gospodarsko stanje povezanih društava i prava dioničara (imatelja udjela) u tim društvima, bez ikakve naknade i/ili prava dioničara vezanih na sam tijek postupka, kao i na  prava dioničara (imatelja udjela) Dužnika, bez da se dioničarima daje ikakva mogućnost sudjelovanja ili prava vezano na tijek postupka.

Njime se, tvrdi Todorić, onemogućava i pravo na žalbu na najbitniju odluku u postupku (odluka kojom se potvrđuje nagodba).

“Sve je to protivno odredbama Ustava”, kaže Todorić i nabraja da su povrijeđeni članci 29., 48., 49., 50. i 18.

U njima se određuje da svatko ima pravo da zakonom ustanovljeni neovisni i nepristrani sud pravično odluči o njegovim pravima i obvezama, da se jamči pravo vlasništva, da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, da je zakonom moguće u interesu Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti, te da se jamči pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom.

Todorić je početkom prosinca na svom blogu objavio kako je Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti Lex Agrokor zbog kršenja njegovih ustavnih i temeljnih ljudskih prava. (Hina)