Todorić ima novu objavu na blogu, ovaj put je napravio i prezentaciju – u igri i Lidl ?

FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ivica Todorić nedjelju je iskoristio za novu objavu na svom blogu, a ovaj put je napravio i prezentaciju i to na temu veličine trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i njihov utjecaj na gospodarstvo.

On tvrdi kako je Schwartz grupa u Hrvatskoj već sada veća od Agrokora pa postavlja pitanje – hoće li Vlada nacionalizirati Lidl?

‘Ova je prezentacija ujedno i zorni prikaz Agrokorove tržišne pozicije i veličine našeg napora gdje smo, u potpuno neravnopravnoj tržišnoj utakmici, parirali i najvećim europskim igračima u retailu’, napisao je Todorić.

Donosimo vam kompletnu danas objavljenu prezentaciju.

Todorić piše kako se očekuje da će veličina maloprodaje Konzuma u 2017. godini biti jednaka maloprodaji Lidla i Kauflanda, ali da će 2019. godine Lidl i Kaufland biti značajno veći od Konzuma.
Navodi kako Agrokorova maloprodaja ima zastupljenost hrvatskih proizvoda znatno više od konkurencije čime značajno potiče domaću proizvodnju.

Dodaje i kako je Agrokor u odnosu na konkurenciju Lidl i Kaufland platio 600-700 milijuna eura kamata više na dug od milijardu eura.

Tvrdi i kako je trošak Agrokorovih kamata skoro dvostruko veći od cjelokupne zarade hrvatskog bankarskog sustava. ‘Agrokor je između 2011. i 2015. godine platio 8.7 milijardi kuna kamata financijskim institucijama. Hrvatski bankarski sustav je u istom periodu zaradio 4.8 milijardi kuna’, navodi Todorić.