Tko je Mihail Mišustin? Ravnatelj ruske porezne koji postaje premijer

Visoki dužnosnik nepoznat široj javnosti, Mihail Mišustin, kojega je Vladimir Putin u srijedu imenovao predsjednikom vlade, a treba ga potvrditi Duma, deset godina je na dužnosti ravnatelja porezne uprave na kojoj si je izgradio ugled uspješnog čovjeka.

Taj 53-godišnji Moskovljanin, inženjer po struci, zamijenio je Dmitrija Medvedeva koji je objavio da raspušta vladu nakon najave Vladimira Putina da će provesti velike ustavne reforme.

Mišustin je “stvorio najbolji sustav prikupljanja poreza u svijetu”, objavila je javna televizija Rossija 24 odmah nakon vijesti o njegovu imenovanju.

Mihail Mišustin je krajem 1980-ih diplomirao na tehnološkom fakultetu u ruskoj prijestolnici, a 1998. ulazi u rusku upravu kao potpredsjednik porezne službe i zamjenik ministra zadužen za isti resor.

Obnašao je visoke dužnosti u vladinim agencijama, a 2010. dolazi na čelo ruske porezne uprave sa zadaćom da je temeljito modernizira.

Vladimir Putin ga je cijenio i više puta su se u javnosti zajedno pojavljivali, pa i u prigodi važne utakmice hokeja na ledu na kojoj svake godine u Sočiju sudjeluje ruski predsjednik.

Ipak, još je “prerano” da bi ga proglasili Putinovim mogućim nasljednikom, istaknula je za France Presse politologinja Ekaterina Šulman, koja misli da je Mišustin “ideološki neutralan lik”.

Neki analitičari ocjenjuju ipak da je Mišustin blizak bivšem ministru financija Alekseju Kudrinu, jednom od najuglednijih “liberala” u Rusiji, nasuprot klanu “silovika” proisteklih iz sigurnosne službe.

Putin trenutno obnaša četvrti mandat – prvi i drugi bio je od 2000. do 2008. a treći i četvrti od 2012. do 2024., budući da je mandat produžen na šest godina.Među mogućim kandidatima za njegova nasljednika spominju se moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin, ministar gospodarstva Maksim Oreškin i ministar energetike Aleksandar Novak. 

Mišustin je oženjen i otac je troje djece. Godine 2015. zauzimao je 54. mjesto najbolje plaćenih visokih ruskih dužnosnika, po pisanju časopisa Forbesa, s prihodima od 2,7 milijuna eura (po sadašnjem tečaju rublja).

Putin je u srijedu u govoru o stanju nacije predložio referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka aktualnog i posljednjeg predsjedničkog mandata. 

Dosadašnji premijer Medvedev će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojem je na čelu Putin. 

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu Putin je rekao da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije. Te Putinove izjave vjerojatno će izazvati nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine.

(Hina)