Tko bi sve nakon izmjene zakona mogao nazad u Remetinec?

Nacionalno

Izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) stupile su na snagu ovaj tjedan, a prijelazne odredbe su takve da će suci kaznenih odjela morati zasukati rukave sljedeća dva mjeseca.

Naime, sve donesene odluke o jamčevinama koje se ne tiču mogućnosti bijega iz države bit će ukinute te će sudovi morati donijeti nove odluke, koje će se zasnivati na dvije opcije: ili slanje u pritvor procesuiranu osobu, ili određivanje neke manje mjere osiguranja.

Što znači da će zapravo izuzetno velik kontigent poznatih lica morati nanovo znojiti i iščekivati mogućnost povratka iza rešetaka do kraja ljeta. Milan Bandić, Petar Pripuz, Zdravko Mamić, njegov sin Mario, sve su to osobe koje su trenutno na slobodi jer su uplatili jamčevine, piše Novi list.

Sad će im se novci vratiti, a sudovi će u roku dva mjeseca donijeti odluke o tome hoće li se i oni vratiti u Remetinec, gdje se pospremaju svi oni iz Zagreba kojima se odredi pritvor, odnosno “istražni zatvor”. Treba razjasniti da jamčevina ostaje kao sredstvo osiguranja kod jednog slučaja – mogućnosti bijega.

Ovim stupanjem na snagu izmjena ZKP-a finalizirano je nešto što je započeto još u eri Kukuriku koalicije, a kad je zamijećen taj disbalans s mogućnostima davanja jamčevine za sve i svašta. Kap koja je bila prelila čašu je odluka Ustavnog suda da se Milanu Bandiću, odnosno Marijanu Hanžekoviću koji je za njega da jamčevinu, novac mora vratiti iako je počinio novo kazneno djelo. Jer, zaključeno je, to je novo kazneno djelo, a jamčevina je dana kao osiguranje da neće biti ponavljanja onog “starog” kaznenog djela. Kako bi se izbjegao kakav budući sličan teatar apsurda, politika je krenula u izmjene ZKP-a, koje su na snazi od četvrtka, piše Novi list.