Tjedan novca od 25. do 31. ožujka posvećen financijskoj pismenosti mladih

U Tjednu novca, od 25. do 31. ožujka, kad se djeca i mladi u Europi i svijetu educiraju upravljanju novcem kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke, pridružit će se i Hrvatska gospodarska komora (HGK) kroz podizanje financijske pismenosti mladih.

Europski i Svjetski tjedan novca provodi se od 2012., ove godine u projektu sudjeluje 169 zemalja, a HGK se obilježavanju pridružuje već petu godinu zaredom.

“Poseban naglasak stavljen je na nove tehnologije i digitalnu transformaciju jer su danas sve složeniji financijski proizvodi dostupni velikom broju građana. Prošle smo godine educirali više od 1.300 učenika, studenata i profesora”, rekao je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Uz predavanje za studente Ekonomskog fakulteta u Zagreb, održat će se i edukacije za učenike srednjih škola u Virovitici, Bjelovaru, Varaždinu, Požegi i Šibeniku. Kroz predavanja, radionice i primjere iz prakse ukazuje se na moguće rizike u preuzimanju financijskih obveza te na važnost informiranja prije donošenja financijskih odluka, najavili su iz HGK.

Dio aktivnosti posvećenih financijskoj pismenosti mladih ostvareno je i u sklopu projekta “Više znamo, bolje razumijemo” koji HGK provodi u suradnji sa zagrebačkim  Gradskim uredom za obrazovanje, Ministarstvom financija, HANFA-om i članicama udruženja financijskih institucija te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tijekom veljače i ožujka na edukacijama u pet zagrebačkih srednjih škola sudjelovalo je više od 300 učenika i profesora.