Povezite se

EU

Tjedan novca od 25. do 31. ožujka posvećen financijskoj pismenosti mladih

Objavljeno

-

U Tjednu novca, od 25. do 31. ožujka, kad se djeca i mladi u Europi i svijetu educiraju upravljanju novcem kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke, pridružit će se i Hrvatska gospodarska komora (HGK) kroz podizanje financijske pismenosti mladih.

Europski i Svjetski tjedan novca provodi se od 2012., ove godine u projektu sudjeluje 169 zemalja, a HGK se obilježavanju pridružuje već petu godinu zaredom.

“Poseban naglasak stavljen je na nove tehnologije i digitalnu transformaciju jer su danas sve složeniji financijski proizvodi dostupni velikom broju građana. Prošle smo godine educirali više od 1.300 učenika, studenata i profesora”, rekao je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Uz predavanje za studente Ekonomskog fakulteta u Zagreb, održat će se i edukacije za učenike srednjih škola u Virovitici, Bjelovaru, Varaždinu, Požegi i Šibeniku. Kroz predavanja, radionice i primjere iz prakse ukazuje se na moguće rizike u preuzimanju financijskih obveza te na važnost informiranja prije donošenja financijskih odluka, najavili su iz HGK.

Dio aktivnosti posvećenih financijskoj pismenosti mladih ostvareno je i u sklopu projekta “Više znamo, bolje razumijemo” koji HGK provodi u suradnji sa zagrebačkim  Gradskim uredom za obrazovanje, Ministarstvom financija, HANFA-om i članicama udruženja financijskih institucija te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tijekom veljače i ožujka na edukacijama u pet zagrebačkih srednjih škola sudjelovalo je više od 300 učenika i profesora.

EU

Majdak na zasjedanju Vijeća EU ministara poljoprivrede i ribarstva (AGRIFISH)

Published

on

U sklopu dvodnevnog zasjedanja Vijeća EU ministara poljoprivrede i ribarstva (AGRIFISH) koje se održava 14. i 15. listopada u Luksemburgu nazočio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH Tugomir Majdak .

U sklopu dvodnevnog zasjedanja Vijeća EU ministara poljoprivrede i ribarstva (AGRIFISH) koje se održava 14. i 15. listopada u Luksemburgu nazočio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH Tugomir Majdak .

Na zasjedanju se raspravljalo o brojnim važnim pitanjima iz područja poljoprivrede, ribarstva, šumarstva, veterinarstva i sigurnosti hrane i dr.

U okviru rasprave o Izvjeću o napretku reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nakon 2020. godine., osim stajališta RH vezano za detalje tri ZPP uredbe, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH Tugomir Majdak izrazio je podršku zajedničkoj izjavi kako budući proračun ZPP-a treba odgovoriti izazovima s kojima se suočava europska poljoprivreda i šumarstvo, te podršku prijedlogu skupine zemalja vezano za vanjsku konvergenciju.

Vezano uz podršku donošenja EU strategije za šume nakon 2020. te Komunikaciji o zaštiti i obnovi svjetskih šuma Tugomir Majdak istaknuo je daljnji doprinos aktivnosti prema zelenom gospodarstvu i razvoju ruralnih područja te da EU financirani projekti promiču održivost i ne doprinose gubitku i degradaciji šuma i zemljišta, klimatskim promjenama te gubitku biološke raznolikosti.
Nastavno na problematiku stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda posebno se osvrnuo na aktualnu problematiku u mljekarskom, govedarskom, svinjogojskom te sektoru šećera u Hrvatskoj.

Postignut je drugi djelomični opći pristup oko Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo nakon 2020. čime je Predsjedništvo dobilo mandat za početak pregovora s Europskim parlamentom.

Ucitavanje vijesti

EU

Puigdemont će se odazvati sudu u Belgiji nakon zahtjeva za izručenjem u Španjolsku

Published

on

Dodao

EPA/OLIVIER HOSLET

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, pod čijim je vodstvom 2017. organiziran u Kataloniji zabranjeni referendum o nezavisnosti, poručio je kako će se odazvati belgijskom pravosuđu dobije li poziv, nakon što je Španjolska u ponedjeljak nanovo zatražila njegovo izručenje.

„Razgovarat ćemo s državnim tužiteljem, a bude li moj klijent pozvan na sud, neće se skrivati. Surađivat će s belgijskim pravosuđem“, rekao je Puigdemontov odvjetnik Paul Bekert medijima.

„On vjeruje belgijskom pravosuđu, zbog toga se nalazi u Bruxellesu“, dodao je.

U ponedjeljak je sudac španjolskog Vrhovnog suda Pablo Llarena ponovo izdao europski uhidbeni nalog kojim od Belgije traži izručenje 56-godišnjeg Puigdemonta.

 To je učinio odmah nakon što su suci Vrhovnog suda u Madridu tijekom jutra jednoglasno osudili devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. i posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Puigdemontovi suradnici i članovi njegove vlade osuđeni su za poticanje stanovništva na ustanak u cilju rušenja državnog poretka te za korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio Ustavni sud.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Belgijsko i njemačko pravosuđe nisu udovoljili zahtjevu za izručenjem

Puigdemont je u listopadu 2017., nakon proglašenja samostalne republike Katalonije, otišao u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

U Španjolskoj je optužen za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma.

Španjolski sud je već bio zatražio njegovo izručenje, no belgijsko pravosuđe je to odbilo zbog tehničkih grešaka u zahtjevu. Nakon toga je sud u Madridu povukao zahtjev. U srpnju 2018. Puigdemont je iz Bruxellesa otputovao u Helsinki, gdje je održao predavanje, a na povratku je bio priveden u Njemačkoj.

Njemačko pravosuđe odbilo ga je izručiti u Španjolsku jer ondje ne postoji optužba za pobunu. U ponedjeljak je španjolski Vrhovni sud osudio Puigdemontove suradnike zbog ustanka, odnosno poticanja stanovništva, što je blaža kvalifikacija od pobune jer ne uključuje korištenje nasilja.

Belgijsko pravosuđe sada treba odlučiti hoće li ga prema toj optužbi, te za nezakonito korištenje javnog novca, izručiti u Španjolsku.

Puigdemont je u svibnju postao zastupnik u Europskom parlamentu nakon što se kandidirao na listi stranke koja zagovara nezavisnost Katalonije.

Puigdemont kritizira EU zbog šutnje

U ponedjeljak je u Bruxellesu sazvao konferenciju za medije s koje je poručio kako su osuđujuće presude „potvrdile strategiju represije i osvete“. „Presuda je nepravedna i neljudska“, rekao je kritiziravši Europsku uniju zbog „šutnje pred nasiljem“.

Glasnogovornica Europske komisije rekla je u ponedjeljaljak kako je katalonsko pitanje unutarnja stvar Španjolske te je odbila komentirati presude.

Puigdemont je pozvao stanovnike Katalonije na masovne i nenasilne prosvjede. Uz njega je na konferenciji za medije bilo troje članova njegove bivše vlade, Toni Comín, Lluis Puig i Meritxell Serret, koji se također optuženi nalaze u Belgiji.

Još troje optuženih zagovornika nezavisnosti nalazi se u Škotskoj i Švicarskoj. No zasad je zatraženo samo izručenje Puigdemonta.

„Zašto je tako trebalo bi pitati kreativce iz španjolskog pravosuđa“, izjavio je Puigdemont. „Preko odvjetnika sam na potpunom raspolaganju belgijskom pravosuđu. Bit ću dostupan kada god bude potrebno“, izjavio je dodavši kako dva puta nije bio izručen, a da se u međuvremenu nije vraćao u Španjolsku „gdje se zbog njegovog djelovanja nešto moglo promijeniti“.

Španjolski ministar pravosuđa Fernando Grande-Marlaska rekao je u ponedjeljak za španjolsku javnu televiziju TVE kako očekuje izručenje Puigdemonta u Španjolsku kako bi mu se ondje sudilo. „Europski uhidbeni nalog može voditi samo prema njegovom izručenju španjolskim vlastima kako bi mu se sudilo za kršenje zakona koje mu se stavlja na teret“, zaključio je Marlaska.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

EU

Početak rada nove EK se vjerojatno odgađa do 1. prosinca

Published

on

Početak rada nove Europske komisije se najvjerojatnije odgađa za mjesec dana jer je Europski parlament odbacio troje kandidata za povjerenike koje su predložile države članice, potvrdilo je u ponedjeljak više europskih dužnosnika.

Josef Borrell, predstojeći šef europske diplomacije, kazao je da je “razumno” očekivati odgodu rada nove Komisije Ursule von der Leyen do 1. prosinca. Početak rada EK-a bio je inače najavljivan za 1. studenoga.

Novim datumom se želi vladama Mađarske, Rumunjske i Francuske omogućiti dovoljno vremena da predlože nove kandidate za povjerenike, nakon što kandidati koji su bili njihov prvi izbor nisu prošli saslušanje u EP-u.

“Kada će nova Komisija početi s radom je u rukama triju vlada i EP-a”, kazao je izvor u Bruxellesu.

Najvjerojatniji datum glasovanja EP-a o potvrdi nove Komisije je 28. studenoga, za vrijeme plenarne sjednice u Strasbourgu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije