Tisuće u Hanauu prosvjedovale protiv rasizma i radikalne desnice

AppleMark

BERLIN, 22. veljače 2020. (Hina) – Tisuće građana prosvjedovalo je protiv rasizma i mržnje prema strancima u subotu poslijepodne u njemačkom gradu Hanauu, gdje je u srijedu 43-godišnji Nijemac ksenofobnih i rasističkih stavova ubio devet osoba a na kraju svoju majku i sebe.

“Ja se nadam da će ova godina u povijest ući kao godina u kojoj se država ozbiljno uhvatila u koštac s radikalizmom s desnog spektra”, rekao je političar stranke Zeleni Cem Oezdemir polažući vijenac na jednom od mjesta gdje je u srijedu počinjen pokolj.

Prosvjednici, kojih je po riječima policije bilo oko 3000, nosili su natpise poput “Mora li prvo netko biti ubijen da bi se nešto poduzelo?”.

Prosvjednici su prošli kroz grad istočno od Frankfurta na Majni pri čemu su se zadržali ispred dva kafića u kojima je u srijedu jedan 43-godišnji Nijemac ubio devetero osoba stranog porijekla da bi na kraju u svom stanu ubio vlastitu majku te na kraju i sebe.

Prema sadašnjim saznanjima istražnih vlasti, počinitelj je bio psihički bolestan i gajio je rasističke svjetonazore.

U međuvremenu se pojačava pritisak na konzervativno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) koju mnogi okrivljuju zbog širenja atmosfere koja omogućava ovakvu vrstu rasističkih zločina.

“Ova stranka širi rasizam i daje podršku radikalnoj desnici”, rekao je predsjednik stranke Zeleni Robert Habeck.

On je, kao i predstavnici drugih parlamentarnih stranaka, zatražio stavljanje cjelokupne stranke pod prismotru Ureda za zaštitu ustavnog poretka.