Tisuće prosvjedovale u Poljskoj protiv “reforme” pravosuđa

Tisuće ljudi prosvjedovalo je u Poljskoj u četvrtak nakon što je predsjednik Andrzej Duda potpisao zakonsku mjeru koja omogućuje vladi da izabere šefa Vrhovnog suda.

Europska unija, skupine za ljudska prava i oporbene stranke u Poljskoj kažu kako promjene na kojima ustraje vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) potkopavaju neovisnost pravosuđa i demokraciju.

Prosvjednici okupljeni u blizini predsjedničke palače u Varšavi izvikivali su: “Sramota”.

Slični prosvjedi odvijali su se u više od dvadeset gradova širom Poljske.

Svjedok je kazao Reutersu kako je došlo do sukoba prosvjednika s policijom, koja je koristila suzavac, nakon što su okupljeni ispisali slogane na pločniku ispred predsjedničke palače.

Glasnogovornik varšavske policije Sylwester Marczak kazao je da je netko u gomili koristio plin protiv policijskih službenika, zbog čega je jedan od policajaca također upotrijebio ručni uređaj sa plinom.

Stranka PiS je rekla da je potrebna reforma kako bi sudovi bili učinkovitiji i kako bi iskorijenili utjecaj komunističke prošlosti.

“Bez reforme (pravosuđa) ne možemo obnoviti poljsku državu tako da služi svojim građanima”, rekao je Jaroslaw Kaczynski, čelnik euroskeptičke stranke koja kombinira lijevu ekonomiju s nacionalističkom politikom.

U srpnju su 22 suca Vrhovnog suda bila prisiljena otići u prijevremenu mirovinu, ali je glavni sudac Malgorzata Gersdorf odbio otići, rekavši kako njegov ustavni rok istječe 2020. godine.

Otkako je ta stranka osvojila vlast 2015. godine, deseci sudaca izbačeni su iz Ustavnog suda, Državnog sudbenog vijeća i sada iz Vrhovnog suda.

Europska komisija provodi istragu koja bi mogla dovesti do obustave glasačkih prava Poljske u 28-članom tijelu. Također je otvorila nekoliko odvojenih sudskih sporova protiv Poljske, najveće bivše komunističke države EU, uključujući neke zbog Vrhovnog suda. (H)