Tisuće ljudi na prosvjedu na Vukovaru: ‘Umjesto pravde već 27 godina nam zatvaraju usta i zataškavaju zločine’

Prosvjed u Vukovaru

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru počeo je prosvjedni skup čije je održavanje inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zbog nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

Skup je na prepunom trgu počeo intoniranjem državne himne i minutom šutnje za žrtve iz Domovinskog rata, a potom je putem video-linka hrvatski branitelj Mladen Roguljić svjedočio o stradanju u Borovo Commercu u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Naselje po ulasku u Vukovar pripadnika bivše JNA i srpskih paravnojnih postrojbi u studenome 1991. godine.

Sudionicima prosvjeda sa bine se potom obratio predsjednik Savjeta za hrvatske branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić, poručivši kako oni koji mogu pomoći Vukovaru nisu danas u tome gradu.

“Zašto se ovo radi? Zato što nismo imali 27 godna gradonačelnika koji je imao snage da kaže ovo što je rekao. Ovaj skup mogao održati u bilo kojem gradu ili selu u Hrvatskoj i ista se svjedočanstva mogu čuti u svakom selu. Oni koji su mogli nešto promijeniti po pitanju procesuiranja ratnih zločina, nisu ni došli na skup niti ih zanima. “Stravično”.

Nitko nije pitao ni glavnog državnog odvjetnika kako toliko slučajeva sjedi u ladicama i zašto to nitko ne otvara i procesuira. Naša je djelomično krivica. Trebali smo skup puno prije napraviti, neke stvari bi se puno prije promijenile. O svemu sam morao govoriti danima, nikoga to ne zanima. Nitko od političara nije ustao i pitao zašto se ne radi ništa po tome. Ja bi volio da svi čuju strašna svjedočenja pa da se svi zapitaju zašto to nitko nije procesuiraju”.

Brojni prosvjednici u rukama nose hrvatske zastave kao i zastave brojnih ratnih postrojbi te transparente s porukama da se konačno kazne krivci za stradanje Vukovara i drugih mjesta u Domovinskom ratu.

Među okupljenim prosvjednicima viđeni su i Ljubo Ćesić Rojs, Željka Markić, Stevo Culej, Miro Bulj, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Darko Milinović, Hrvoje Zekanović i drugi.

S pozornice je rečeno kako se istodobno s vukovarskim održavaju i prosvjedni skupovi u brojnim državama u kojima žive iseljeni Hrvati. Do kraja održavanja skupa predviđena su svjedočanstva još nekoliko hrvatskih branitelja i ratnih stradalnika, a na kraju skupa očekuje se govor gradonačelnika Penave.