Povezite se

BIH

Tisuće građana na ulicama u FBiH, zdravstvene vlasti strahuju od širenja koronavirusa

Objavljeno

-

Prve noći nakon ukidanja zabrane kretanja veliki broj mladih družio se u većim skupinama u središtima gradova u Federaciji BiH, u kojima se u subotu našlo i tisuće djece na ulicama bez zaštite što je izazvalo zabrinutost zdravstvenih vlasti zbog mogućnosti širenja epidemije koronavirusa.

Nakon više od 30 dana u Federaciji BiH je u petak ukinuta zabrana kretanja noću, kao i kolektivni karantenski centri te je omogućeno povremeno kretanje izvan domova osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina.

Istodobno u Republici Srpskoj na snazi je ostao policijski sat, karantenski centri, a uvedena je i potpuna zabrana kretanja tijekom vikenda za sve osim za službe s posebnim propusnicama.

U donošenju odluka stožera Civilne zaštite Federacije BiH nisu sudjelovali predstavnici ministarstva zdravstva a resorni ministar dr. Vjekoslav Mandić ocijenio je da je ublažavanje mjera preuranjeno.”Mislim da je za ukidanje policijskog sata trebalo dobro razmisliti, možda pomaknuti na kraće vrijeme, naći neko drugo rješenje, ali mi nismo o tome raspravljali i mislim da je to trebalo postupno ublažavati, a ne ovako odjednom donijeti“, rekao je ministar Mandić.
Njegov pomoćnik dr. Goran Čerkez na Facebooku je podijelio svoje razočaranje ponašanjem građana u središtu Sarajeva.
“Razočarenje, tako bih mogao opisati jednom riječi osjećaj nakon prolaska Vilsonovim. Imali smo dva mjeseca da naučimo kako štitimo sebe i druge. Imali smo dva mjeseca da podignemo svijest. Što smo naučili? Malo toga. Nema distance, nema rukavica, maske uglavnom na grlu …“, napisao je Čerkez.
Pri tome je pozvao sve građane da se uozbilje i da posebno pripaze na djecu.
“Uozbiljite se i vi i vaša djeca. Ne stvarajte rizik bez razloga, samo malo odgovornosti“, dodao je Čerkez.
Policija je tijekom protekle noći intervenirala u središtu Visokog gdje se okupilo više desetaka mladih s vozilima, te su se družili u većim skupinama.
Tijekom subote u odnosu na dan ranije kada su ukinute mjere u Federaciji BiH deset puta se povećao broj osoba kojima su izdana rješenja o samoizolaciji u tome entitetu nakon što su ušli u zemlju što je rezultat odluke vlasti da rasformiraju šatorske karantene na granici te sada postoji opasnost od ponovnog uvoza koronavirusa u zemlju.
Ravnatelj Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović priopćio je da su entitetski inspektori izdali 384 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor građana. Radi se o čak desetorostrukom povećanju broja građana koji su ušli u zemlju i stavljeni u izolaciju.
“Sada smo pod većim rizikom, jer u kuće može ući ‘uvozni virus’“, naveo je Ajdinović.

BIH

BiH od 1. lipnja otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Published

on

Bosna i Hercegovina od 1. lipnja otvara svoje granice za ulazak državljana svih susjednih zemalja uključujući Hrvatsku, potvrdio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

– Donijeli smo odluku da od 1. lipnja otvorimo granice sa susjednim državama bez bilo kakvih ograničenja vezanih za testiranja (na koronavirus), kazao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara.

Dodao je kako su sva ograničenja za putnički promet sa susjedima ukinuta unatoč činjenici da su neke susjedne države, odnosno Hrvatska i Crna Gora, još uvijek zadržale ograničenja za ulazak državljana BiH.

– Na žalost (te) susjedne države nisu bile blagonaklone prema BiH na isti način, kazao je Tegeltija.

Za međunarodni promet bit će biti otvorene i sve zračne luke pa je od 1. lipnja moguća potpuna obnova zračnog prometa.

Za državljane drugih zemalja osim susjednih BiH je za sada zadržala ograničenja a Tegeltija je kazao kako će se liberalizacija graničnog režima s njima razmatrati od slučaja do slučaja, ovisno o tome kako će se u drugim državama razvijati epidemiološka situacija.

Ucitavanje vijesti

BIH

Alen Islamović postaje političar: Sarajevski političari, to su poznati manekeni

Published

on

Alen Islamović/Facebook

Alen Islamović, pjevač i glazbenik, odlučio se početi baviti politikom. On je za N1 kazao da mu pohvale dolaze sa svih strana, ali najmanje iz njegovog rodnog Bihaća. Govorio je o svojim ambicijama, rekavši da je sada pravi trenutak da uđe u politiku i zajedno sa partnerima riješi migrantsku krizu u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu.

“Veliku podršku imam iz Makedonije, Slovenije, ali najmanje imam od svojih Bišćana. Ali to je tako, ta popularnost, slava, se teško vari u rodnom gradu. Borit ću se da ovaj grad bude kao što je nekada bio, grad domaćin, koji je volio ljude, toga više nema”, rekao je Islamović.

Tvrdi da je upoznat s onim što se dešava u Bihaću, a odluka da se počne baviti politikom bila je onda kada su, kako je rekao, premlatili njegovog bubnjara, profesora u srednjoj školi, koji je krenuo pogledati koncert.

“Poguralo me to što se desilo kada su premlatili bubnjara. Razmišljao sam, što se nitko ne bavi time, vidio sam da lokalne vlasti čeprkaju po pijesku, ništa nisu uradili. To su sitni potezi, samo se muti voda”, rekao je.

“Sarajevski političari, to su poznati manekeni. Cijela BiH treba to da zna. Poslikaju se, dobro se najedu i zaborave sve. Njih ne zanima gore taj džep, da riješe problem. Krajina je zaboravljeni džep BiH. Tu treba naći novu energiju, novu snagu”, istaknuo je Islamović.

On je rekao da sa Emdžadom Galijaševićem pravi nezavisnu listu, na kojoj će biti privrednici, inženjeri, profesori, doktori – koji do sada nisu sudjelovali u političkom životu Bihaća.

“Pokušat ćemo vratiti grad na ono mjesto gdje je bio. Moramo vršiti pritisak”, naveo je.

Kazao je kako ljudi prije tri godine nisu iskoristili priču koja se dešavala u gradu, da odu u Europu i razgovaraju s ljudima da se riješi problem migrantske krize.

“Gradska vlast je sjedila u uredu i čekala da im netko dođe i da neki savjet”, kazao je. Na pitanje – može li biti ‘političar s gitarom’, odgovorio je:

“Lako se ja prestrojim. Snimat ću CD o takvim stvarima, pravit ću takve pjesme, kao što je nekada radio Bob Dylan. Kritizirat ćemo društvo i praviti takve pjesme. Nema više ljubavi, pisat ćemo teške svari”, rekao je Islamović za N1.

Rekao je da se on konkretno neće kandidirati za gradonačelnika Bihaća, kandidat će biti Emdžad Galijašević, ali je rekao kako će mu on “otvarati vrata po Europi”.

Istakao je i to kako on od politike nema koristi i da ne ulazi u taj pothvat ‘praznih džepova’.

“Ja samo želim pomoći svom gradu i ispraviti nepravdu koja je zadesila USK. Da grad vratimo na mjesto gdje je nekada bio”, poručio je.

Kako gleda na migrante?

“Mijenjat ćemo stvari ako pobijedimo. Vratit ćemo Bišćane i Bišćanke u njihove ulice, susjede, komšije, da zajedno piju kavu, a ne da drže toljage i čuvaju svoju imovinu”, rekao je Islamović.
Poručio je i to da će vratiti turiste u Bihać, revitalizirati poljoprivredu, vratiti Unu Bišćanima, rafting kao i druge velike manifestacije koje su nekada bile – a sada ih više nema.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Dvojica ubijenih u obračunu među ilegalnim migrantima

Published

on

Dva muškarca ubijena su u četvrtak u obračunu među ilegalnim migrantima kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni, potvrdili su u večernjim satima iz lokalne policije.

Migranti su se sukobili kod sela Šturlić u blizini granice s Hrvatskom a policiju je o tome izvjestio mještanin. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policijska ophodnja koja je poslana na teren na poprištu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove život. 

“Na tijelu su imali vidne ozljede nanesene hladnim oružjem”, kazao je Šiljdedić.

Policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozljeđen.

Županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kazao je kako u tom dijelu BiH imaju sve većih problema s migrantima koji tamo počinju masovno dolaziti.

“Posljednjih dana primjetno je i da velik broj migranata dolazi iz Republike Srpske. Mnogo ih se nalazi u šumama, a ima više od 30 postavljenih šatora. Samo na području Tržca se nalazi oko 500 migranata”, kazao je Kljajić kako ga citira portal “Dnevnog avaza”.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije