Tisuće evakuirane zbog požara u južnoj Australiji

ilustracija

Tisuće ljudi u ruralnoj zapadnoj regiji Viktorija na jugu Australije pozvano je na evakuaciju zbog požara  koji je zahvatio australski bush i prostire se 25 km u širinu, a koji se u nedjelju ujutro proširio prema obalnim gradovima.

U 40 gradića izdano je upozorenje na evakuaciju s obzirom da jak vjetar i vrućina potiču vatru preko ruralnih područja prema gradovima Warnambool i Hawkesdale.

Očekuje se da će vjetrovi u nedjelju ujutro promijeniti smjer i još ojačati čime će požar zaprijetiti većim gradovima koji se nalaze 250 km zapadno od Melbournea.

Tristo vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom, no nekoliko imanja već je izgorjelo. Za sada nema izvješća o žrtvama.

“Doći će do promjene smjera vjetra što će ojačati vatru na bočnim stranama požara. Ovo je za nas vrlo ozbiljna situacija”, izjavio je dužnosnik službe za izvanredna stanja Peter Baker.

Stroge zabrane paljenja vatre izdane su diljem jugoistočne Australije s obzirom da su temperature zraka dosegnule rekordne razine za jesen. U Sydneyu se u nedjelju očekuje 40 stupnjeva, dok se predviđa da će brzina vjetrova u unutrašnjosti porasti na 90 km na sat.

U međuvremenu se Darwin, grad na australskom sjeveru, raščišćava i otklanjaju se štete nakon što je ciklon Marcus u subotu poharao to područje čupajući drveće i ostavivši tisuće građana bez električne energije.

Vjetrovi su dosezali brzinu od 130 km na sat, a prema meteorološkoj službi to je bio najjači ciklon koji je pogodio Darwin za posljednjih nekoliko desetljeća.

Predviđa se da bi još jedan ciklon mogao pogoditi Darwin za pet do šest dana.  (Hina)