Tillerson rekao da će se “nastaviti pritisak” na Sjevernu Koreju

Hina/EPA

Američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson rekao je u srijedu da će se “nastaviti pritisak” na Sjevernu Koreju radi njezina nuklearnog razoružanja, u komentaru objavljenom u New York Timesu u kojemu se osvrće na svoj mandat na čelu američke diplomacije u godini koja je na izmaku.

“Sve dok se ne dogodi nuklearno razoružanje, pritisak će se nastaviti” na Pjongjang, rekao je Tillerson u tom tekstu u kojemu nije iznio svoju nedavnu ponudu bezuvjetnog dijaloga u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programom.

“Mogućnost dijaloga ostaje otvorena, ali smo jasno rekli da režim mora zaslužiti povratak za pregovarački stol”, rekao je američki ministar dan nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

U tom telefonskom razgovoru “istaknuto je kako se mora čim prije sa sankcija prijeći na pregovarački proces”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.

Nastojeći na ulozi Kine koja je “primijenila neke zabrane uvoza i sankcije, ali može i mora činiti više”, Tillerson je izrazio nadu da će “međunarodna izolacija nagnati (sjevernokorejski) režim da pristupi ozbiljnim pregovorima kako bi odustao od svog nuklearnog i balističkog programa”.

Tillersonov komentar u New York Timesu objavljen je pošto je UN-ovo Vijeće sigurnosti u petak prihvatilo rezoluciju kojom se Sjevernoj Koreji uvode nove sankcije.

Usto je američko ministarstvo financija u utorak uvelo sankcije dvojici sjevernokorejskih dužnosnika koji sudjeluju u balističkom programu Pjongjanga, u okviru “kampanje najvećeg mogućeg pritiska kako bi se izoliralo Sjevernu Koreju i nuklearno oružje potpuno uklonilo s Korejskog poluotoka”, po riječima američkog ministra financija Stevena Mnuchina. (Hina)