Tillerson: Američka diplomacija sa Sjevernom Korejom će se nastaviti sve do “prve bombe”

Državni tajnik Rex Tillerson u nedjelju je kazao da mu je predsjednik Donald Trump naložio da nastavi diplomatske napore u cilju smirivanja rastućih napetosti sa Sjevernom Korejom, dodavši da će se “ti diplomatski napori nastaviti sve dok ne padne prva bomba”.

Tillerson je u razgovoru za CNN umanjio značenje Trumpovih poruka na Twitteru u kojima se sugerira da njegov državni tajnik gubi vrijeme s “raketnim čovječuljkom”, izrazom kojim često časti Kim Jong Una.

Trump “mi je jasno dao do znanja da nastavim s diplomatskim naporima”, kazao je Tillerson.

Tillersonove riječi u nedjelju dolaze usred sve većih napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje nakon niza pokusa s oružjem Pyongyanga i rata riječima između čelnika dviju zemalja.

Sjeverna Koreja je provela niz nuklearnih pokusa zadnjih tjedana i ranije i ispalila dva projektila preko Japana.

Tillerson je u pregovorima s Kinom da dobije njezinu pomoć u nastojanju da Sjeverna Koreja popusti.

Ali Trumpove nedavne poruke na Twitteru izgledale su kao da potkopavaju Tillersonove napore što je izazvalo predsjednika senatskog Odbora za vanjske poslove Boba Corkera da se požali kako Trump javno onemogućava Tillersona i šteti diplomatskim pregovorima.

Tillerson je umanji važnost tih tweetova u nedjelju rekavši CNN-u kako Trump i kineski predsjednik Xi Jinping imaju iznimno bliske odnose te da Kina razumije američko stajalište.

“Budite uvjereni da Kinezi nisu zbunjeni u bilo kojem pogledu” o američkoj politici prema Sjevernoj Koreji, dodao je.

Hina