Tijekom studenoga u Hrvatskoj ostvareno 13 posto više noćenja nego lani

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom studenog u Hrvatskoj je ostvareno 312 tisuća dolazaka (+8 posto) i 891 tisuća noćenja (+13 posto), dok je od siječnja do studenoga ostvareno 18,2 milijuna dolazaka (+13 posto) i 101,2 milijuna noćenja (+12 posto).

„Nakon odrađenih sastanaka i susreta s najvažnijim partnerima na američkom tržištu, ali i tržištu Francuske i Velike Britanije za hrvatskom turističkom ponudom vlada veliki interes i to izvan glavnih ljetnih mjeseci. Na nama je da kreiramo ponudu i napravimo sve preduvjete za dolazak još većeg broja turista u pred i posezoni, a u tom su kontekstu iznimno bitne nove aviolinije.

Vjerujem da smo na dobrom putu i da će turistički promet u hrvatskim destinacijama biti ravnomjernije raspoređen na predsezonu, glavni dio sezone i posezonu“, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako su pozitivni trendovi i pomaci već vidljivi u ovogodišnjim rezultatima koji su posljedica jačanja posebnih oblika turističke ponude koja nije ovisna o glavnim ljetnim mjesecima.

„Odlični rezultati tijekom ovogodišnje pred i posezone najbolji su pokazatelj kako Hrvatska postaje cjelogodišnja turistička destinacija. Osim najboljeg europskog adventa u Zagrebu, u brojnim destinacijama diljem Hrvatske očekuje se bogat i raznolik program te sam siguran da ćemo ovu godinu zaokružiti s dvoznamenkastim rastom turističkog prometa.

Na Advent, te božićne i novogodišnje blagdane nadovezuje se, u Zagrebu, Splitu, Poreču i Varaždinu, Europsko prvenstveno u rukometu pa sam siguran da će ovo biti izuzetno uspješna turistička zima“, istaknuo je ministar Cappelli.

U studenome najviše noćenja ostvareno u Zagrebu

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u studenom, strani turisti su ostvarili 198 tisuća dolazaka (+9 posto) i 531 tisuću noćenja (+3 posto), a poraste bilježe i domaći turisti koji su u navedenom periodu ostvarili porast od 8 posto u dolascima i visokih 32 posto u noćenjima.

Tako je u studenome najviše noćenja ostvareno u gradu Zagrebu (148 tisuća noćenja), a zatim slijede Zadarska županija (137 tisuća noćenja), Kvarner (129 tisuća noćenja) i Istra (115 tisuća noćenja).

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 86 tisuća noćenja, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 80 tisuća noćenja, dok je u Šibensko-kninskoj ostvarena 51 tisuća noćenja, odnosno 18 tisuća noćenja koliko je ostvareno u Ličko-senjskoj županiji.

Na kontinentu je u studenome, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 60 tisuća dolazaka (rast od 3 posto) i 126 tisuće noćenja (rast od 2 posto), a najviše je noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj (23 tisuće noćenja), Osječko-baranjskoj (17 tisuća noćenja) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (15 tisuća noćenja).

Tijekom studenoga najviše noćenja su ostvarili turisti iz Slovenije (76 tisuća noćenja), Austrije (55 tisuća noćenja), Njemačke (51 tisuća noćenja), BiH (50 tisuća noćenja) i Italije (35 tisuća noćenja). U top 10 tržišta nalaze se i daleka tržišta poput Koreje (26 tisuća noćenja), SAD-a (23 tisuće noćenja) i Japana (11 tisuća noćenja).

Do kraja godine zadržavanje pozitivnih trendova

Promatrajući pak period od siječnja do studenoga, strani turisti su ostvarili 16,3 milijuna dolazaka (+14 posto) i 89,3 milijuna noćenja (+12 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 8 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima.

U periodu od siječnja do studenoga najviše je noćenja ostvareno u Istri (27,4 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (19 milijuna noćenja) te na Kvarneru (18,5 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija sa 13,6 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija s 8,5 milijuna noćenja, Šibensko-kninska sa 7,1 milijun noćenja, Ličko-senjska županija s 3,2 milijuna noćenja te Zagreb s 2,1 milijun noćenja. Na kontinentu je ostvareno 1,9 milijuna noćenja (+15 posto), a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji (566 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (297 tisuća noćenja) te u Osječko-baranjskoj županiji (176 tisuća noćenja).

Tijekom prvih jedanaest mjeseci najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (20,7 milijuna noćenja), Slovenije (10,1 milijuna noćenja), Austrije (7,6 milijuna noćenja), Poljske (6,3 milijuna noćenja) i Češke (5,4 milijuna noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (34,8 milijuna noćenja, +15 posto), hotelima (24,3 milijuna noćenja, +6 posto) te kampovima (18,7 milijuna noćenja, +9 posto), dok je u nautičkom charteru tijekom prvih jedanaest mjeseci ostvareno 3,2 milijuna noćenja (+16 posto).