Theresa May se u Berlinu sastaje s Angelom Merkel

Hina

Britanska premijerka Theresa May sastat će se u utorak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a središnja tema razgovora biti će zabrinutost britanskih zastupnika oko njezina sporazuma s Europskom unijom o izlasku Britanije iz članstva, objavio je u ponedjeljak navečer ured britanske premijerke.

May će se sastati s drugim europskim čelnicima kako bi dobila dodatna jamstva oko brexita i time ublažila zabrinutost u britanskom parlamentu zbog sporazuma kojeg je postigla s Europskom unijom, nakon što je iznenada odustala od stavljanja tog sporazuma na glasanje u parlamentu.

Britanska premijerka u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos i priznajući da je suočena s porazom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.

“Ako nastavimo i sutra glasamo, dogovor će biti odbijen s velikom većinom”, rekla je May parlamentu, ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar. “Stoga ćemo odgoditi glasanje zakazano za sutra kako u ovome trenutku ne bi dijelili parlament”, dodala je.

Datum novog parlamentarnog glasanja o planu za brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njezina vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament, rekao je u ponedjeljak njen glasnogovornik. Dodao je da vlada ne namjerava odgoditi brexit niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

Priznajući da je suočena s porazom i s premijerskom pozicijom u jasnoj opasnosti May je rekla kako će sada otići ponovno u EU i tražiti jamstva za tzv. Irski sigurnosni mehanizam. On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na Irskom otoku kao rezultat brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar gospodarske i regulatorne orbite EU-a.  (h)