The Guardian: U Siriji samo što nije buknuo rat između Amerike i Rusije

Pixabay

Borba za utjecaj u Siriji između Washingtona i Moskve nakon završetka vojnih operacija stvorila je opasnost od izravnih sukoba Rusije i SAD-a. Taj novi rat može početi i od slučajnog incidenta – objavio je The Guardian.

“Posljednji događaji sliče na posredne konflikte između dviju supersila pred kraj Hladnog rata, ali s dodatnim elementima rizika. Pored ostalog i zato što u dobroj mjeri ne funkcioniraju ni prihvaćena pravila niti formalni kanali veze “.

Guardian navodi da je poslijedna zabrinjavajuća situacija bila 18. lipnja kada je američki avion srušio Su-22 sirijskih vladinih snaga, nakon čega je Rusija objavila da će svaki američki avion zapadno od Eufrata biti “potencijalni cilj”.

The Guardian dalje naglašava: “Stiče se dojam da napetost i rizici neumoljivo rastu duž svih granica koje su dio Istoka i Zapada. To je situacija u kojoj svaka greška može postati uzrok izravnog sudara, čak i postaje samo pitanje vremena “.

“Sirija ostaje i dalje najopasnije mjesto jer se rat bliži kraju. Njen predsjednik, Bashar Al Assad, izgleda da je uvjeren da može vratiti vlast nad cijelim teritorijem zemlje. Prestali su razgovori o podjeli Sirije, novim granicama i autonomnim regijama. Ali, zato sve očitije počinju borbu između međunarodnih igrača za dominantni utjecaj u regiji “.

Guardian ukazuje da je Moskva od samog početka podržavala Siriju i Assada jer je smatrla da samo on može osigurati njezin opstanak i granice. Za razliku od nje, pozicija Washingtona je, od samog početka, nedosljedna u najmanju ruku. Jer, Barck Obama je podržavao opozicijske skupine i tražio odlazak Assada kao uvjet za pronalaženje “sirijskog rješenja”. Donald Trump je obećavao novi smijer i da se SAD više neće miješati u ostale ratove, ali za sada ništa ne mijenja.

Guardian posebnim faktorom rizika smatra Trumpovu “duboko neprijateljstvo prema Iranu” i zaključuje: “Završna faza sukoba u Siriji može biti istinski opasna jer američko-rusko suparništvo za utjecaj u regiji u uvjetima mira povećavaju rizik od slučajnog izbijanja rata”.