Težak dan u SDP-u: Izbacivanje pobunjenika ili pat -pozicija?

U ozračju velike unutarstranačke krize, napetosti i sukoba, u subotu se u središnjici na Iblerovu trgu okuplja Glavni odbor (GO) SDP-a kako bi raspravljao o stanju u stranci.

Prema dnevnom redu, također će se raspravljati o zaključcima i odlukama Predsjedništva, od Miranda Mrsića i Zdravka Ronka zatražit će se vraćanje mandata u Saboru, te će se donijeti odluke o formiranju triju SDP-ovih foruma – žena, seniora i mladih.

Procjenjuje se da će GO zasjedati cijeli dan, s obzirom na razmjere krize koja je kulminirala pismom 90 nezadovoljnika stanjem u stranci, niskim rejtingom i vodstvom predsjednika Davora Bernardića, kojega se u pismu moli da odstupi sa čelnog mjesta za dobrobit stranke.

Pismo koje je, među ostalima, potpisalo 23 saborskih zastupnika, prije deset dana Bernardiću je uručeno na sjednici Predsjedništva, no tada ga je odbio pročitati, a o njemu se izjasnio nekoliko dana kasnije javno poručivši kako neće dati ostavku.

Na toj su sjednici Predsjedništva petorica “pobunjenika” – Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Bojan Glavašević, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, zamoljeni da napuste sjednicu. Šesta potpisnica pisma iz redova Predsjedništva Biljana Borzan nije bila na sjednici zbog obaveza u Europskom parlamentu.

Prije toga Predsjedništvo je s 12 glasova “za” i pet “protiv” donijelo zaključak da su “pojedini članovi svojim javnim istupima o stranačkim pitanjima, a mimo rasprave o tome na sjednici Predsjedništva, postupili suprotno Statutu i načelima djelovanja usvojenim na GO-u”.

Usto, još jednom su pozvani članovi Predsjedništva i drugih središnjih tijela SDP-a, kao i drugi dužnosnici na lokalnim razinama da se o stranačkim pitanjima razgovara “otvoreno i argumentirano, ali isključivo u stranci”.

Statut SDP-a u slučaju djelovanja suprotnog Statutu predviđa stegovni postupak i mjere u rasponu od opomene, preko privremene suspenzije sa stranačkih dužnosti, do isključenja iz stranke.

Očekuje se da će se i o tome povesti žestoka rasprava pogotovo zato što dio Bernardićevih “lojalista”, predvođenih političkim tajnikom Davorkom Vidovićem i Romanom Jerković, traži oštre sankcije za “pobunjenike”.

Na stolu je i mogućnost suspenzije nezadovoljnika, što znači da bi šestero članova Predsjedništva moglo ostati bez mandata u tom tijelu, a konzekventno bi Hajdaš Dončić bio zamijenjen nekim drugim SDP-ovcem na mjestu potpredsjednika Hrvatskog sabora.

U tom slučaju, prema neslužbenim scenarijima, situacija bi mogla završiti raskolom jer su kritičari Bernardića u Klubu zastupnika spremni čak i na napuštanje Kluba budu li sankcije tako oštre, iako je to epilog koji obje strane nastoje izbjeći.

Premda su prvotno zagovarali tezu da nakon odstupanja Bernardića vođenje stranke preuzme potpredsjednik Zlatko Komadina kao tranzicijski predsjednik do raspisivanja izbora, “pobunjenici” ipak u konačnici zagovaraju što hitnije raspisivanje unutarstranačkih izbora za sva stranačka tijela, od predsjednika preko Predsjedništva do GO-a.

“Teze za raspravu” nabrajaju Bernardićeve grijehe

Za sjednicu GO-a u subotu pripremili su dokument “Teze za raspravu”, koji će podijeliti svim članovima tog tijela, a u njemu su pobrojali sve Bernardićeve “grijehe”.

U dokumentu, do kojeg je Hina neslužbeno došla, navode loš rad stranke i loš rejting u javnosti i prilažu tablicu koja pokazuje da se od 29 posto, koliko je SDP “težio” u travnju 2016. godine, srozao na 18,7 posto u srpnju 2018. godine.

Zamjeraju mu raspuštanje organizacija, brisanja iz članstva i izborni inženjering. Bernardića kritiziraju i zbog promašene medijske strategije, a nakon promijenjenih deset PR savjetnika “na dušu” mu stavljaju zadnjeg i najutjecajnijeg, Sinišu Jagodića, bišeg savjetnika Zdravka Mamića.

Spočitavaju mu i propuste u aferi Agrokor, zbog nesnalaženja i nejasnih i kontradiktornih poruka, što je rezultiralo neuspjehom inicijativa za smjenu ministara i Vlade. Također, Bernardića smatraju odgovornim zbog gubitka koalicijskog potencijala SDP-a i političke irelevantnosti stranke.

Smeta im i šefovo koketiranje s Milanom Bandićem te izbor Davorka Vidovića za političkog tajnika SDP-a , jer je on pristao biti ministrom u Vladi koju je pokušala instalirati Kolinda Grabar-Kitarović u vrijeme dok se SDP trudio sastaviti svoju Vladu.

Također, Bernardiću spočitavaju nedolaske i neaktivnost u Saboru te prijetnje izbacivanjima i sankcijama za političke neistomišljenike.

Uoči sjednice u SDP-u se intenzivno pišu pisma, pa je tako uz ono 90 nezadovoljnika na Iblerov trg stiglo i viđenje Branka Grčića izlaza iz krize, Mrsićev odgovor na zahtjev da vrati mandat, što on odbija, te pismo osmero gradonačelnika, predvođenih koprivničkim Mišelom Jakšićem, koji se nisu htjeli pridružiti “pučistima” ali također traže unutarstranačke izbore.

Stiglo je i pismo Predsjedništva zagrebačkog SDP-a protiv nedavno izabranog predsjednika Gordana Marasa, koje je potpisalo 12 od 14 članova, u kojem se daje potpora Bernardiću. Pismo je novinarima dostavila središnjica stranke što de facto znači da i centrala krši zaključak sa zadnje sjednice Predsjedništva da se o stranačkim pitanjima razgovara isključivo u stranci.

Ishod sjednice GO-a nije moguće predvidjeti budući da, prema neslužbenim procjenama, nijedna strana nema dovoljnu većinu za postizanje svojih ciljeva – “lojalisti” da sankcioniraju “pobunjenike”, a potonji da smijene Bernardića.

Situaciju dodatno komplicira to što je broj članova GO sa 103 pao na 99 nakon raspuštanja organizacija Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije, međutim, kvorum i većina za donošenje odluka i dalje su 52 glasa.

To znači da će svakoj od strana biti još teže doći do većine potrebne za izglasavanje željene odluke.