Povezite se

Vijesti

Test urina za rano otkrivanje raka gušterače može za 60 posto povećati izglede za preživljavanje

Objavljeno

-

Prvi test urina za rano otkrivanje raka gušterače prije pojave simptoma smrtonosne bolesti pokazuju da se za 60 posto mogu povećati izgledi za preživljavanje oboljelih, predviđa znanstvenica koja je deset godina radila na tom istraživanju, prenosi portal Mail Online. 

Oboljeli od raka gušterače imaju najmanju stopu preživljavanja i samo pet posto pacijenata preživi pet godina nakon dijagnosticiranja. 

Test razvijen na Sveučilištu Queen Mary iz Londona može otkriti znakove bolesti u najranijem stadiju, piše portal.  

Znanstvenici se nadaju da test može poboljšati stopu preživljavanja ‘tihog ubojice’ kakav je rak gušterače koji se često dijagnosticira prekasno, otprilike u 60 posto slučajeva. 

Prva ispitivanja, a pokazala su se točnima u 90 posto slučajeva, pokazala su da test može upozoriti na pojavu bolesti pet godina prije pojave simptoma. 

Rezultati su gotovi u roku od 24 sata i vodeća humanitarna udruga za rak pozdravila je test kao prekretnicu “očajnički potrebnu” u borbi protiv te zloćudne bolesti. 

Profesorica Tatjana Crnogorac-Jurčević radila je deset godina na razvoju tog testa koji tek treba dobiti ime. 

“Rak gušterače vjerojatno raste deset godina ili dulje i stoga test koji bi mogao otkriti bolest otvara velik ‘prozor mogućnosti”, rekla je za Mail Online. 

“Za sada možemo otkriti rak tek u kasnijem stadiju”, rekla je i naglasila “Ako možemo otkriti rak gušterače u vrijeme kada je još operabilan i kada su tumori maleni i nisu se proširili na druge organe, moguće je znatno utjecati na stopu preživljavanja pacijenata”.

“Odstranjenje tumora veličine 1 centimetra ili manjih može povećati stopu petogodišnjeg preživljavanja za 60 posto”, kazala je profesorica Crnogorac-Jurčević.

Testom se mjere tri proteina – LYVE1, TFF1 i REG1B – koji se izlučuju u tijelo pri raku gušterače i prisutni su u urinu. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary testirali su biomarkere na ljudskim uzorcima i svoj su rad objavili u časopisu Clinical Cancer Research 2015., a test će sada biti klinički ispitan i obuhvatiti 3000 sudionika. 

Ta bi studija trebala potrajati oko četiri godine, no ako se pokaže uspješnom, bit će spremna da se odmah primijeni, bude li odobrena.   

Profesorica Crnogorac-Jurčević napominje da “u oko deset posto oboljelih od raka gušterače postoje obiteljske predispozicije”. 

Rak gušterače svake godine pogađa 9100 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i 56.770 u Sjedinjenim Državama, prema procjenama.

Četvrtina pacijenata s tom bolešću umire za mjesec dana od postavljanja dijagnoze, a tri četvrtine umiru u roku od godine dana.

“Neinvazivni test koji može pomoći postaviti ranu dijagnozu očajnički je potreban ako se nadamo većem preživljavanju pacijenata u idućim desetljećima”,  rekao je Dr. Chris MacDonald, voditelj Istraživačkog centra za rak gušterače.

Napominje da je “rak gušterače nejverojatno vješt u prikrivanju i njegovi nejasni simptomi poput bolesti leđa ili loše probave, golem su izazov za liječnike. Prečesto bolest prolazi neopaženo sve dok ne bude tragično prekasno za pacijente”. 

Stoga je test urina dobar primjer invoativnog istraživanja, ocijenio je MacDonald, jer rak gušterače “je oblik raka koji najbrže ubija, a desetljeća nedovoljnog financijskog ulaganja u istraživanja razlog su što do sada nije ostvaren napredak koji tako očajnički trebamo”. 

(Hina)

Nastavi pregledavati

Politika

Petir kao nezavisna na isti HDZ-a u 6. izbornoj jednici-Odbila ponudu Škore

Published

on

Marijana Petir, bila je saborska zastupnica u dva mandata i donedavna europarlamentarka, a ovog je vikenda donijela odluku da će na izbore će izaći kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici koja pokriva njenu rodnu Sisačko-moslavačku županiju, dio Zagrebačke županije i dio Grada Zagreba.

Kako doznajemo Petir je imala ponudu i od Domovinskog pokreta Miroslava Škore ali se ipak odučila na suradnju s HDZ-om.

Podsjetimo, Marijana Petir je osvojila gotovo 48.000 preferencijalnih glasova na izborima za EU Parlament. No, nije pristala na uvijete koje joj je dao premijer Andrej Plenković, da se mora učlaniti u HDZ pa je na izbore izašla samostalno i za dlaku je ostala bez novog mandata u EU izborima.

“Gotovo u isto vrijeme dobila sam poziv za suradnju iz HDZ-a i Domovinskog pokreta te sam razgovarala s gospodinom Plenkovićem i gospodinom Škorom. Jasno sam istaknula da se ne planiram učlanjivati ni u jednu stranku i da želim ostati nezavisna te da mi je važno da se za nastavak razgovora prihvati moj program i vrijednosti koje zastupam”, rekla je Petir.

“Još se s nekoliko entuzijasta borim za HSS i cijeli predmet je na Visokom upravnom sudu. Budući da sam izbačena iz stranke jer sam kritizirala Beljakov način upravljanja strankom i najavila svoju kandidaturu za predsjednicu, to je jedini način na koji se mogu boriti”, komentirala je o “borbi” za svoju bivšu stranku, prenosi Jutarnji list.

“Ja poštujem dužnost predsjednika, no ne mogu prihvatiti da se predsjednik s prezirom odnosi prema hrvatskim braniteljima, da napušta obilježavanje obljetnice Bljeska usred intoniranja himne, da kaže da ne priznaje Dan državnosti države čiji je predsjednik, da smatra da časnici hrvatske pobjedničke vojske ne zaslužuju dobiti pohvale za uspjehe koje postižu, a koje bi im on kao vrhovni zapovjednik uz čestitku trebao uputiti…

Ne, neću nabrajati dalje, ali moram reći da me duboko rastužuje da je na čelu Hrvatske netko tko svojim ponašanjem pokazuje da ne voli i ne poštuje svoju državu i svoj narod”, izjavila je Petir o predsjedniku Milanoviću.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Politika

Predsjedništvo HDZ-a: Plenković nosi listu u prvoj izbornoj jedinici

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će on nositi listu u prvoj izbornoj jedinici, a predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik Gordan Jandroković bit će nositelj u drugoj izbornoj jedinici.

„Danas smo dogovorli nositelje lista. Ja ću, kao i zadnji puta, nositi listu u prvoj izbornoj jedinici a Gordan Jandroković u drugoj”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su, među inim, dogovorili nositelje izbornih lista.

Žarko Tušek nosit će izbornu listu u trećoj izbornoj jedinici, potpredsjednik stranke Ivan Anušić u četvrtoj, a ministar financija Zdravko Marić u petoj.

U šestoj izbornoj jedinici listu će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sedmoj ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik stranke Oleg Butković u osmoj te ministar uprave Ivan Malenica u devetoj izbornoj jedinici.

Ministar zdravstva Vili Beroš nosit će listu u desetoj izbornoj jedinici a potpredsjednica stranke Zdravka Bušić u 11. izbornoj jedinici.

Na pitanje kako to da Damir Krstičević neće predvoditi listu, Plenković je kazao kako ga neće biti na ovim izborima, ali je potvrdio da će HDZ ići s Marijanom Petir.

Plenković je najavio da će se ostala imena znati za dva tjedna.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije