Povezite se

Vijesti

Test urina za rano otkrivanje raka gušterače može za 60 posto povećati izglede za preživljavanje

Objavljeno

-

Prvi test urina za rano otkrivanje raka gušterače prije pojave simptoma smrtonosne bolesti pokazuju da se za 60 posto mogu povećati izgledi za preživljavanje oboljelih, predviđa znanstvenica koja je deset godina radila na tom istraživanju, prenosi portal Mail Online. 

Oboljeli od raka gušterače imaju najmanju stopu preživljavanja i samo pet posto pacijenata preživi pet godina nakon dijagnosticiranja. 

Test razvijen na Sveučilištu Queen Mary iz Londona može otkriti znakove bolesti u najranijem stadiju, piše portal.  

Znanstvenici se nadaju da test može poboljšati stopu preživljavanja ‘tihog ubojice’ kakav je rak gušterače koji se često dijagnosticira prekasno, otprilike u 60 posto slučajeva. 

Prva ispitivanja, a pokazala su se točnima u 90 posto slučajeva, pokazala su da test može upozoriti na pojavu bolesti pet godina prije pojave simptoma. 

Rezultati su gotovi u roku od 24 sata i vodeća humanitarna udruga za rak pozdravila je test kao prekretnicu “očajnički potrebnu” u borbi protiv te zloćudne bolesti. 

Profesorica Tatjana Crnogorac-Jurčević radila je deset godina na razvoju tog testa koji tek treba dobiti ime. 

“Rak gušterače vjerojatno raste deset godina ili dulje i stoga test koji bi mogao otkriti bolest otvara velik ‘prozor mogućnosti”, rekla je za Mail Online. 

“Za sada možemo otkriti rak tek u kasnijem stadiju”, rekla je i naglasila “Ako možemo otkriti rak gušterače u vrijeme kada je još operabilan i kada su tumori maleni i nisu se proširili na druge organe, moguće je znatno utjecati na stopu preživljavanja pacijenata”.

“Odstranjenje tumora veličine 1 centimetra ili manjih može povećati stopu petogodišnjeg preživljavanja za 60 posto”, kazala je profesorica Crnogorac-Jurčević.

Testom se mjere tri proteina – LYVE1, TFF1 i REG1B – koji se izlučuju u tijelo pri raku gušterače i prisutni su u urinu. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary testirali su biomarkere na ljudskim uzorcima i svoj su rad objavili u časopisu Clinical Cancer Research 2015., a test će sada biti klinički ispitan i obuhvatiti 3000 sudionika. 

Ta bi studija trebala potrajati oko četiri godine, no ako se pokaže uspješnom, bit će spremna da se odmah primijeni, bude li odobrena.   

Profesorica Crnogorac-Jurčević napominje da “u oko deset posto oboljelih od raka gušterače postoje obiteljske predispozicije”. 

Rak gušterače svake godine pogađa 9100 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i 56.770 u Sjedinjenim Državama, prema procjenama.

Četvrtina pacijenata s tom bolešću umire za mjesec dana od postavljanja dijagnoze, a tri četvrtine umiru u roku od godine dana.

“Neinvazivni test koji može pomoći postaviti ranu dijagnozu očajnički je potreban ako se nadamo većem preživljavanju pacijenata u idućim desetljećima”,  rekao je Dr. Chris MacDonald, voditelj Istraživačkog centra za rak gušterače.

Napominje da je “rak gušterače nejverojatno vješt u prikrivanju i njegovi nejasni simptomi poput bolesti leđa ili loše probave, golem su izazov za liječnike. Prečesto bolest prolazi neopaženo sve dok ne bude tragično prekasno za pacijente”. 

Stoga je test urina dobar primjer invoativnog istraživanja, ocijenio je MacDonald, jer rak gušterače “je oblik raka koji najbrže ubija, a desetljeća nedovoljnog financijskog ulaganja u istraživanja razlog su što do sada nije ostvaren napredak koji tako očajnički trebamo”. 

(Hina)

Nastavi pregledavati

Politika

Plenković: Povećanje plaća 6,12 posto riješit će glavni meritum zahtjeva školskih sindikata

Published

on

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak kako će povećanje plaća od 6,12 posto kroz osnovicu riješiti glavni meritum zahtjeva školskih sindikata te je naglasio kako je brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade plaća povećana više od 20 posto.

“U govoru u Saboru naglasio sam postignuća Vlade, i ona su pozamašna, u svim aspektima, isto tako i u politici plaća. Naša ponuda od 2+2+2 dizanja osnovice kroz temeljni kolektivni ugovor je konzistentna i riješiti će glavni meritum zahtjeva sindikata školstva, a to je povećanje plaća od šest posto”, rekao je Plenković u Banskim dvorima.

Dodao je kako je ova Vlada “vrlo konzistentno, realnom politikom koja je pratila prihodovnu stranu, povećala plaće dizanjem osnovice za 11,5 posto”.

“Dakle, ona će u idućoj godini, kad se zbroji sve do sada napravljeno, plus ovih šest posto i porezne olakšice, brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade dignuti plaće za više od 20 posto. To nije uobičajeno niti redovito, a pritom imamo zdravi rast, ne zadužujemo se dodatno i ostvarujemo uravnotežen proračunski višak”, pojasnio je Plenković.

Ono što nudi Vlada je fer, realno i konzistentno; spremni smo i na konzultante 

Istaknuo je kako kao Vlada razumiju da postoje nepravde i nelogičnosti kroz koeficijente kroz različite sektore.

“Te nepravde su se nataložile kroz otprilike dva desetljeća. Nije jednostavno ni lako. U sustavu plaća, osim osnovica, imate i brojne dodatke koji se malo spominju. I postoje koeficijenti. Spremni smo to riješiti na objektivan način uz pomoć konzultanata koji su van sustava državne uprave. Mislim da nam za takav posao treba netko tko će biti nepristran, tko neće afektivno gledati svoj resor”, rekao je premijer.

Dodao je kako će pozvati sindikate da budu oni koji će i pomoći u tom procesu, a smatra da je fer, realno i konzistentno ono što nudi Vlada i da to nije dijeljenje darova pred izbore.

Plenković smatra da je kontinuitet sa štrajkom u redu kao legitiman stav sindikata, ali da nije fer prema onome što je bit politike obrazovanja – da se svi bavimo djecom i učenjem i napredovanjem mladih generacija.

Uskoro i novo povećanje minimalne plaće

“U razgovoru sa socijalnim partnerima predložit ćemo i novo povećanje minimalne plaće”, istaknuo je i dodao da će nova odluka uslijediti do kraja listopada i da će taj iznos još dodatno biti značajno povećan.

Novinari su premijera pitali jesu li na današnjem sastanku sa Generalskim zborom raspravljali o pitanju uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

“Raspravu i tu odluku trebaju donijeti oni koji žive u Vukovaru. Naravno da je politika ove Vlade graditi politiku povjerenja, suživota, pogleda prema budućnosti, graditi na postignuću mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja”, rekao je Plenković.

Zaključio je kako je politika Vlade kada pruža ruku manjinama uključiva politika, ali da “postoje sredine u kojima to treba malo obazrivije raditi, s obzirom na posljedice”.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Socijalni partneri na konzultacijama oko visine minimalne plaće za 2020.

Published

on

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u utorak su se održale konzultacije sa socijalnim partnerima oko prijedloga visine minimalne plaće za 2020.

Na sastanku su bili: ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, pomoćnik ministra za Upravu za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Ana Milićević Pezelj i Domagoj Ferdebar te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, Bernard Jakelić. Josip Pelin, Stjepan Pezo, Josip Faletar, Vladimir Petošić, Ana Falak, Zdravko Urban i Milica Jovanović.

Konzultacije su održane u duhu dobre suradnje između socijalnih partnera, na kojima su predstavnici sindikalnih središnjica i poslodavaca iznosili stavove i prijedloge vezano uz visinu
minimalne plaće za iduću godinu.

Ministar Aladrović će, u skladu sa Zakonom o minimalnoj plaći, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, Vladi RH do kraja listopada predložiti visinu minimalne plaće.

Visina minimalne plaće određuje se u kontekstu povećanja udjela minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do srpnja tekuće godine, uzimajući u obzir inflaciju, kretanje plaća, kretanje nezaposlenosti i zaposlenosti, demografska kretanja te ukupno stanje gospodarstva, a posvećujući posebnu pozornost djelatnostima s niskim plaćama i ugroženim skupinama zaposlenih, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Ucitavanje vijesti

Politika

U Banskim dvorima sastanak vladajuće većine, teme porezna reforma i proračun

Published

on

U Banskim dvorima počeo je sastanak vladajuće većine na kojem će, potvrđeno je iz Vlade novinarima, ministar financija Zdravko Marić predstaviti detalje porezne reforme te rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za iduću godinu.

Potvrdio je to i predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić ulazeći u Vladu.

“Pred nama je rebalans proračuna, proračun, zakon o državnim blagdanima, koji smo već najavili, porezna reforma, koju ćemo danas još obraditi”, rekao je Bačić.

Novinari su ga upitali i što je s primjedbama Milana Bandića, koji smatra da će država gradovima uzeti velik novac.

“Vidjet ćemo u kojem će pravcu on to predložiti, ali raspraviti ćemo to”, kazao je Bačić dodavši kako još nije kasno za primjedbe jer zakon nije izglasan.

Saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić je u vezi sa štrajkom školskih sindikata poručio kako se o tome treba raspravljati za stolom.

“Trebamo sve probleme rješavati za stolom i razgovarati, i u sklopu s mogućnostima državnog proračuna dijeliti novce koje su nam na raspolaganju”, kazao je Brkić, dodavši kako o tome već raspravljaju resorni ministri.

Na pitanje o medijskim navodima kako su on i premijer Plenković “zakopali ratne sjekire”,  rekao je: “Ja sam inače Hrvat porijeklom iz Hercegovine, kod nas nije bilo Indijanaca i nismo se igrali sjekirama”.

Pupovac o Penavinom bacanju statuta: Čin izrazite agresivnosti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije htio komentirati navode čelnika Hrvatskoga generalskog zbora Pavla Miljavca, koji je poručio kako “još treba proći generacija da bi se u Vukovaru uvele dvojezične ploče”.

“Mislite da se to treba komentirati? Da prođe još jedna generacija da bi se počeo primjenjivati Ustav i zakon ove zemlje?”, odgovorio je Pupovac.

Komentirao je i čin vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je na sjednici Gradske Skupštine bacio na pod Statut Grada Vukovara napisan na ćirilici, koji mu je uručio vijećnik SDSS-a.

“Čin izrazite agresivnosti, koja u društvo unosi agresivnost”, smatra Pupovac.

Manjinski predstavnik talijanske manjine Furio Radin kazao je kako ne zna dnevni red sastanka

“Iskreno, nemam pojma o čemu će se govoriti, tko će doći, tko neće, tko je u svađi s kime, sve ću saznati”

Kazimir Varda iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika također je rekao da ne zna teme sastanka.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije