Tepićev čin je teroristički, neusporedivo je to s Barešićem

Izvor: N1

Predsjednik Hrvatskog sabora HDZ-ov Gordan Jandroković komentirao je odgodu službenog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu te istup ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića.

“Smatram da je odgovornost na srpskoj strani jer izjave koje smo čuli posljednjih nekoliko dana nisu išle u smjeru poboljšanja odnosa, već suprotno. Žao mi je i ne mogu prihvatiti izjave koje dolaze sa srpske strane kojima se relativizira događaje iz 90-ih godina, a svi znamo što je istina i da je razlog sukoba bila velikosrpska agresija i rezultata Miloševićeva plana i da se rat vodio na području Hrvatske” podsjetio je Jandroković.

“Želimo graditi dobre odnose, no temelj za to je povijesna istina i činjenice, a njihovo iskrivljavanje ne doprinosi razvoju odnosa i neprihvatljivo je da visoki dužnosnici Vlade Srbije čine takve korake koji narušavaju odnose”, istaknuo je.

Upitan je li ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u pravu kada kaže da Hrvatska prigovara Srbiji zbog spomenika Milanu Tepiću, a diže spomenik Miri Barešiću, odvratio je da je “Tepićev čin bio teroristički i kada ga država koja je bila suorganizator tih djela proglašava narodnim herojem, naravno da je to za nas neprihvatljivo”.

“Barešićev put je bio potpuno drugačiji i ne mogu se uspoređivati”, ustvrdio je Jandroković.

Naime, major Tepić digao je 1991. vojno skladište kod Bjelovara u zrak, pri čemu je poginuo on i još jedan vojnik, a pritom je stradalo i 11 hrvatskih branitelja. Barešić je kao pripadnik emigrantskog Hrvatskog narodnog otpora 70-ih ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića.