Talijanska ministrica obrane zahvalila Hrvatskoj na slanju kanadera

Foto: HRZ i PZO/ PP

Ministrica obrane Talijanske Republike Roberta Pinotti uputila je zahvalu Republici Hrvatskoj na slanju dva protupožarna zrakoplova Canadair u pomoć u gašenju požara koji su zahvalili sjever Italije.

“Izražavam svoju zahvalnost premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću i Hrvatskoj na ovom važnom znaku bliskosti i suradnje. Hrvatska je prijateljska zemlja i saveznica u koju Italija ima veliko povjerenje. Ova gesta je opipljivi znak suradnje između dvije zemlje, koji pokazuje volju za snaženjem već odličnih postojećih bilateralnih odnosa, kako u operativnom pogledu tako i u vojno-političkom dijalogu”, istaknula je talijanska ministrica.

Letačke posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) sa dva aviona Canadair CL-415 već četvrti dan angažirane su u akcijama gašenja požara na sjeveru Talijanske Republike.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji, a u misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadile koji su bazirani na aerodromu u Genovi.

Hrvatski Canadairi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara koju je donijela Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici, u subotu 28. listopada 2017. godine.