Talibani zauzeli Kandahar, traje evakuacija diplomata iz zemlje

Talibani su zauzeli Kandahar, drugi najveći grad u Afganistanu, čime su zadali najveći udarac vladi koju podupire SAD otkako su krenuli u ofenzivu nakon povlačenja američkih trupa iz zemlje, priopćili su u petak dužnosnici.

Talibani su objavili da su zauzeli i glavni grad istoimene zapadne pokrajine Herat koji je treći najveći grad u Afganistanu, te Lashkar Gah na jugu zemlje i grad Quala-e-Naw na sjeverozapadu države.

Zbog telekomunikacijskih poteškoća, Reuters nije mogao potvrditi je li koji od tih gradova ostao pod kontrolom vlade.

Kandahar se smatra središtem talibana; etničkih paštunskih boraca koji su osnovani u toj pokrajini 1994. godine usred građanskog rata koji se u sljedeće dvije godine proširio na veći dio zemlje.

”Nakon sinoćnjih teških sukoba, talibani su zauzeli Kandahar”, rekao je vladin dužnosnik za Reuters.

Vladine snage nastavile su kontrolirati zračnu luku Kandahar koja je bila druga najveća američka vojna baza u Afganistanu tijekom njihove 20-godišnje misije.

Pad većih gradova je znak da su Afganistanci podržavaju talibane, kazao je glasnogovornik te grupe, prenijela je Al Jazeera.

Zbog brzog i nasilnog napretka talibana, SAD će u roku od 48 sati poslati 3.000 vojnika u Afganistan da bi pomogli evakuirati američke diplomate.

Britanija će rasporediti oko 600 vojnika koji će pomoći u evakuaciji njezinih državljana, a slično namjeravaju postupiti i ostala veleposlanstva.

”Najbolje je polako se povući jer osim nasilja, postoji sve veća prijetnja resursima”, rekao je u petak turski diplomat u Kabulu.

”Medicinske ustanove su pod velikim pritiskom, a svjesni smo i situacije s koronavirusom. Testiranje na bolest covid-19 se zamalo moralo pauzirati”.

Brzina ofenzive je među Afganistancima izazvala kritike zbog odluke Joea Bidena o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon 20 godina.

Biden je ovog tjedna izjavio da ne žali zbog svog poteza ističući da je u najdužem američkom ratu Washington potrošio više od bilijun dolara i izgubio tisuće vojnika.

State Department je objavio da su američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin u četvrtak razgovarali s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ganijem i da su mu rekli da će SAD ”i dalje pomagati u postizanju sigurnosti i stabilnosti Afganistana”. Osim toga, kazali su da se Sjedinjene Države zalažu za pronalazak političkog rješenja.

Talibani su se donedavno fokusirali samo na sjever zemlje, područje koje nikada nisu imali pod kontrolom te središte snaga Sjeverne Alijanse koje su 2001. uz pomoć SAD-a ušle u Kabul.

U četvrtak su talibani zauzeli i grad Ghazni koji se nalazi 150 kilometara jugozapadno od Kabula.

Vlada i dalje kontrolira gradove Mazar-i-Sharif, Jalalabad i Kabul.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane u srijedu se pozvao na američke obavještajne službe po kojima bi talibani mogli izolirati Kabul u roku od 30 dana i zauzeti ga u roku od 90.