Talibani su proširili svoj teritorij u Afganistanu u 2018.

Talibanski militanti proširili su svoj teritorij i utjecaj u Afganistanu u 2018., objavila je u srijedu američko nadzorno tijelo u svojem posljednjem izvješću. 

Između srpnja i listopada, afganistanska vlada je izgubila najmanje sedam regija od njih skoro 407 koje su preuzeli talibanski militanti.

Vlada sada kontrolira i ima utjecaj u 53,8 posto regija, u odnosu na 64 posto njih u prethodnom periodu, objavio je Posebni glavni inspektor za obnovu Afganistana (SIGAR). 

SIGAR je utemeljio Kongres 2008. kako bi upućivao zastupnicima neovisne procjene o američkim ulaganjima u Afganistanu s kojim Sjedinjene Države vode najdugotrajniji rat u svojoj povijesti.

Talibani sada kontroliraju najmanje 12 posto regija u ratom zahvaćenoj zemlji dok je skoro 34 posto regija bilo sporno u listopadu 2018., pokazalo je to izvješće. 

Također se navodi brojka afganistanske vojske koja je pala na najnižu razinu od siječnja 2015. 

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani rekao je prošli tjedan da je najmanje 45.000 afganistanskih vojnika ubijeno od 2014.

Izvješće nadzornog tijela došlo je dan nakon što su američki i talibanski predstavnici završili posljednji krug mirovnih pregovora u Dohi.  

Predsjednik Donald Trump tvitao je u srijedu da pregovori “teku vrlo dobro”.

“Sukobi se nastavljaju, a Afganistanci žele mir u ovom ratu koji nema kraja. Vidjet ćemo uskoro hoće li pregovori biti uspješni”, napisao je Trump.

Američki posebni predstavnik za pomirbu u Afganistanu Zalmay Khalilzad rekao je za New York Times da su se obje strane složile da će izraditi “okvir” za mirovni sporazum.  

(Hina)