Talibani pokreću novu ofenzivu, glavna meta američke snage

Talibanski militanti najavili su u srijedu pokretanje nove ofenzive čije će mete biti američke snage i njihovi saveznici u Afganistanu.

U priopćenju objavljenom na internetu navodi se da će ofenziva “većinom biti usredotočena na slamanje, ubijanje i hvatanje američkih osvajača”, dok se njihovi “unutarnji pristaše” – afganistanska vlada i vojnici – smatraju drugim prioritetom.

Izgleda da će nova ofenziva biti odgovor na zadnju američku strategiju u Afganistanu, koja uključuje porast nazočnosti američkih vojnika a koju je objavio predsjednik Donald Trump u listopadu.

Talibani su u srijedu optužili Sjedinjene Države i afganistansku vladu da sabotiraju mir produžujući rat, na temelju ostanka američkih vojnih baza u zemlji.

Unatoč tome što su afganistanska i američka vlada nekoliko puta pokušavale dovesti talibane za pregovarački stol, militanti još nisu prihvatili mirovnu ponudu kojom bi se okončao sukob.

Militanti kažu da međunarodni savez u Afganistanu predstavlja invaziju te da je afganistanska vlada marioneta SAD-a. (H)