Tako to rade u Hrvatskoj: Lažnim voćarima država davala milijune, a oni umjesto eko-nasada prijavljivali šikare i močvare

Izvanredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede prošlog je mjeseca utvrdila da čak 40 posto od sumnjivih 735 hektara hektara površina za ekološku proizvodnju oraha u pet hrvatskih županija ne ispunjava uvjete za dobivanje potpora.

Tamo gdje su trebale biti trajni voćni ekonasadi oraha, inspektori su pronašli tek visoku travu i korov, močvare s tek nekoliko sprudova zemlje bez raslinja, livade s nekoliko sasušenih grančica ili zarasle u grmlje…, piše Večernji list.

Utvrđeno je da od 734,07 hektara oraha u rukama 11 poljoprivrednih gospodarstava obuhvaćenih nadzorom, uvjete za potpore zadovoljava 444,70 hektara, dok je neprihvatljivo čak 289,37 ha ili 40 posto površina.

Zna li se da se po hektaru voćnjaka pod ekološkom proizvodnjom u prosjeku dobiva oko 1000 eura poticaja, a za konvencionalni 230 eura te da neka kontrolna tijela, licencirana za stručni nadzor, nisu u stanju kontrolirati ni obveznih 5 posto površina za koje odgovaraju, nije teško shvatiti zašto neki koriste priliku za lov u mutnom i povećavaju hektare imaginarnih oraha koji nikad neće dati plodove, piše Večernji.

Inspekcija je na teren izašla nakon uvida u digitalne slike poljoprivrednih zemljišta iz ARKOD-a (nacionalnog sustava identifikacije zemljišnih parcela) iz kojih se moglo naslutiti da je riječ o zapuštenim parcelama. Iz tog razloga odgođena je i isplata potpora za ekonasade u 2016. godini, a slutnje su se pokazale opravdanima.

Čak 515 hektara od ukupno 734 hektara u posjedu je osam poljoprivrednih gospodarstava koji se vežu uz imena Jelene i Žarka Pavline. Riječ je o PG-ovima Sjenokoša, Zlatni plodovi, Omikroncommerce, Sokolovac, Naša strelica, OPG Jelena Pavlina, PZ Ekološki ciklus i Stočarsko-poljoprivredna zadruga Opatovac.

Pavlina se u medijima spominjao u kontekstu jeftino stečenih 430 ha državnih pašnjaka, voćnjaka i oranica u općini Cernik, zatim u aferi kupoprodaje bivšeg odmarališta Podravke u Pirovcu te šurjačkim vezama s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Potonje je Mesić svojedobno opovrgao rekavši da mu Pavlina nije šurjak, nego “muž nećakinje njegove maćehe” te da nema pojma kojim se poslovima bavi.

Kako bilo, osam PG-ova Pavlininih u 2016. godini dobilo je 4,2 milijuna kuna potpora. U kontroli oraha oko petine njihovih površina palo je na ispitu. PZ Kalinovac lani je dobio 1,4 milijuna kuna potpora, a od 100,97 hektara oraha samo 8,4 bilo je po pravilima struke. Njihova povezana društva Eko Pellet i Eko Agrar Production imale su samo 4,66 ispravnih hektara od ukupno 128.