Tajland zabranjuje pušenje na plažama

Tajlandske vlasti su se zbog učestalih izvještaja o velikim hrpama smeća i opušaka cigareta na popularnim plažama odlučile boriti protiv pušenja na svojoj poznatoj tropskoj obali.

Zabrana pušenja i bacanja smeća uvedena je na 24 plaže diljem države, objavili su dužnosnici. Među njima se nalaze najpoznatije turističke destinacije poput južnog otoka Koh Taoa, te plaža Patong u gradu Phuketu i Hue Hin na jugozapadu države.

Samo na Patongu se mjesečno pronađe 140 tisuća opušaka koji predstavljaju 30 posto svog smeća na plaži, istaknuo je Jatuporn Buruspat, direktor tajlandske organizacije za morske i obalne strategije.

Svaka turistička točka dobit će odvojene zone za pušače, a onima koji se neće prilagoditi novoj mjeri prijeti novčana kazna od 3.190 dolara i maksimalna zatvorska kazna od godinu dana, otkrio je Jatuporn.

No turisti ne trebaju biti zabrinuti da će odmah biti uhićeni jer će ih se prvih nekoliko puta upozoriti, rekao je Pairat Charoensiri iz ureda za odnose s javnošću organizacije.

Tajland je prošle godine ugostio 35 milijuna turista, a taj broj raste svake godine, zbog čega se javlja sve veća zabrinutost oko utjecaja na okoliš i održivosti turizma u toj državi na jugoistoku Azije.  (H)