Tajland: Špilja u kojoj su bili zarobljeni mladi nogometaši otvorena za posjetitelje

AppleMark

Špilja Tham Luang na Tajlandu u kojoj je prošle godine bilo zarobljeno 12 dječaka i njihov trener nogometa, u petak je otvorena za turiste nakon 15 mjeseci.

Ispred špilje u kojoj su trener i članovi nogometnog kluba “Divlji veprovi” proveli punih 17 dana jučer se okupilo oko 2000 ljudi, u nadi da će biti među prvima koji će u nju ući, prenosi Bangkok Post. 

U sklopu međunarodne akcije u kojoj je sudjelovalo više od 90 ronilaca iz svih dijelova svijeta, svi su spašeni. Nažalost, pripadnik tajlandske mornarice, ronilac Saman Gunan preminuo je izgubivši svijest na putu prema izlazu iz špilje u koju je dostavljao boce s kisikom.

Špilja Tham Luang na sjeveru Tajlanda za turiste i posjetitelje službeno je otvorena svečanošću održanom u petak koju je vodio zamjenik direktora za nacionalne parkove, divlji svijet i očuvanje biljaka.

Prisustvovali su joj tajlandski redovnici, dužnosnici vlade i čuvari parka. Dopušteno je da u prvu prostoriju špilje odjedanput uđe 20 osoba, no ona je bila otvorena za sve ostale posjetitelji između 8:30 do 16:30 po mjesnom vremenu. 

Prošle je godine mjesto na kojemu se nalazi špilja turistički obišlo oko milijun ljudi, no nije im bio dopušten ulazak u nju.

Grupa dječaka, uzrasta između 11 i 16 godina i njihov dvadesetpetogodišnji trener u špilji su ostali zarobljeni 23. lipnja 2018., nakon što je tunel do ulaska u špilju poplavljen.

U akciji spašavanja koja je trajala punih 17 dana sudjelovali su volonteri i profesionalci iz svih dijelova svijeta. 

Netflix je osigurao prava na snimanje mini-serije o spašavanju dječaka, a dosad je događaj opisan u nekoliko knjiga.