Svjetsko nogometno prvenstvo potaknut će rusko gospodarstvo, ali i inflaciju

Ovogodišnje svjetsko nogometno prvenstvo blago će poduprijeti gospodarske aktivnosti u Rusiji, ali će ujedno na kratki rok potaknuti i inflaciju, procijenila je ruska središnja banka.

Predsjednik Vladimir Putin želi iskoristiti svjetsko nogometno prvenstvo kako bi Rusiju prikazao kao globalnu supersilu i kako bi pojačanim priljevom turista i većom potrošnjom oživio pojedine dijelove zemlje u kojima gospodarske aktivnosti stagniraju.

U izjavama dostavljenima Reutersu elektronskom poštom ruska središnja banka navodi da je potrošnja na pripreme za nogometni turnir već pomogla gospodarstvu koje je prošle godine ponovo zabilježilo rast aktivnosti nakon dvogodišnjeg razdoblja pada.

“Što se tiče drugog i trećeg tromjesečja 2018. godine, kratkoročni pozitivni utjecaj na rusko gospodarstvo bit će povećanje broja radnih mjesta i jačanje potražnje za potrošačkim proizvodima i uslugama”, procjenjuju u središnjoj banci.

Analitičari u Gajdarovom institutu objavili su u siječnju da bi svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se od 14. lipnja do 15. srpnja održati u 11 ruskih gradova, moglo povećati rast ruskog BDP-a u drugom i trećem tromjesečju za do 0,2 posto na godišnjoj razini.

Iz središnje banke upozoravaju pritom da bi turnir mogao rezultirati i rastom potrošačkih cijena.

“Moguće je malo, kratkoročno povećanje cijena pojedine robe i usluga (hrane, zabave, hotelskog smještaja) , što će nekolicini kompanija donijeti dobit”, poručili su regulatori.

Ruske vlasti već su objavile imena hotela za koje su utvrdile da su podigli cijene uoči nogomentnog prvenstva. U nekima su cijene noćenja uvećane i za 51 puta.

U središnjoj banci ipak procjenjuju da će inflacija ove godine biti ispod ciljanih četiri posto, dodajući da bi u drugom tromjesečju mogla pasti i na rekordno niskih oko dva posto. (Hina)