Svjetski dan darivatelja krvi: Crveni križ lani prikupio više od 150.000 doza

Hrvatski Crveni križ (HCK) prošle je godine u akcijama dobrovoljnog darivanja prikupio 151.865 doza krvi za potrebe zdravstvenog sustava, pri čemu su 9.174 osobe krv darovale prvi puta, podaci su HCK-a u povodu Svjetskog dan darivatelja krvi i 70. obljetnice davalaštva krvi u Hrvatskoj.

Slogan današnjeg Svjetskog dana darivatelja je “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”, a usmjeren je na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska podrška.

Želi se potaknuti ljude dobrog zdravlja da redovito daju krv onoliko često koliko je to sigurno i moguće, kako bi promijenili kvalitetu života pacijenata ovisnih o transfuziji i pomogli u izgradnji sigurne opskrbe krvlju.

Za Hrvatsku je od velike važnosti da održi samodostatnost u opskrbi zdravom krvlju, no sve je teže doći do novih darivatelja krvi, osobito među populacijom mladih ljudi, ističu u HCK-u.

Ta organizacija okuplja najveći broj darivatelja krvi u Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva za dozama krvi.

Lani su najviše krvi prikupili u akcijama darivanja krvi prema mjestu stanovanja jer se, za razliku od proteklih godina, smanjuje broj darivanja prema mjestu rada.

Muškarci čine 82 posto darivatelja, a žene 18 posto, dok je udio onih koji su prvi puta dali krvi prošle godine iznosio šest posto (9.174 osobe).

Iako su podmirene sve iskazane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima, HCK upozorava na poteškoće u organizaciji akcija darivanja krvi.

Potrošnja i potražnja za krvi i krvnim pripravcima kontinuirana je u svim mjesecima, a osiguravanje dostatnih doza krvi te podmirivanje iskazanih potreba zdravstva za dozama krvi ponekad iziskuje dodatni trud u organizaciji i provedbi akcija davanja krvi.

Navode kako trendovi posljednjih nekoliko godina ukazuju da davalaštvo krvi u Hrvatskoj očekuje turbulentno razdoblje zbog migracije stanovništva, starenja darivatelja krvi i odlaska mladih u inozemstvo.

HCK će obilježiti 70. obljetnica darovateljstva krvi akcijom dobrovoljnog darivanja krvi od 12 do 14 sati u svom sjedištu u Ulici Crvenog križa 14 u Zagrebu.

Prva akcija dobrovoljnog davanja krv u organizaciji HCK-a održana je davne 1953. godine u Željezari Sisak. Akcije su utemeljene na načelima dobrovoljnog, besplatnog, solidarnog i anonimnog darivanja krvi.