Svjetski dan Brailleovog pisma – važnost zakona o hrvatskoj brajici

Zagreb, 13.12.2006 - Hrvatsku knjižnicu za slijepe otvorio je ministar kulture Božo Biškupić čije je ministarstvo u obnovu i opremanje tog prostora uložilo 1,45 milijun kuna. U prvoj i jedinoj Hrvatskoj knjižnici za slijepe, osnovanoj 1965., prikupljeno je 2300 naslova sa zvučnim zapisima i oko 2200 na brajici. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

U povodu Svjetskog dana Braillevog pisma – 4. siječnja, Hrvatski savez slijepih istaknuo je da sudjeluje u izradi zakona o hrvatskoj brajici kojim se, uz ostalo, slijepim osobama želi omogućiti sustavni pristup opismenjavanju i podršci u korištenju tog pisma.

Za Hrvatski savez slijepih kao nacionalnu krovnu organizaciju slijepih u Hrvatskoj koji putem 27 temeljnih udruga članica okuplja oko 5900 članova, ovaj datum postaje iznimno važan jer nam daje priliku, prvenstveno, da ukažemo na nužnost podizanja svjesnosti o važnosti Brailleovog pisma. Ono slijepima omogućuje ravnopravnost, obrazovanje, afirmaciju u društvo, pristup informacijama te uživanje u brojnim drugim aktivnostima potrebnima za poboljšanje kvalitete njihovih života, istaknuto je u priopćenju.

Brailleovo pismo (hrv. Brajica), međunarodno pismo za slijepe, priznato je brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu. Svojom kreativnošću i entuzijazmom, izumio ga je Louis Braille čiji je datum rođenja odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma. Taj je prijedlog Svjetske unije slijepih (WBU) 17. prosinca 2018. prihvatila generalna skupština Ujedinjenih naroda.

 S obzirom na to da je Hrvatski savez slijepih preuzeo odgovornost aktivno participirati u izradi zakona o hrvatskoj brajici kojim se slijepim osobama želi omogućiti sustavni pristup opismenjavanju i podršci u korištenju Brailleovog pisma, jednostavniji pristup obrazovnom sustavu i drugu podršku u izjednačavanju njihovih mogućnosti pisane komunikacije, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja radi se na implementaciji standarda i smjernica kojim bi se unificiralo i standardiziralo pismo za slijepe u RH.

Navedenim aktivnostima, ističe Hrvatski savez slijepih, želi se osigurati jednakost mogućnosti slijepih kako u sustavu obrazovanja tako i u svim segmentima života.