Svjetski dan borbe protiv raka: Prvo regionalno istraživanje o očekivanim ishodima onkološke skrbi

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) i platforma Onkologija.hr u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka predstavile su u ponedjeljak istraživanje u sklopu kojeg će oboljele od raka i članove njihovih obitelji u 12 zemalja Istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, ispitati o očekivanim ishodima onkološkog liječenja i skrbi.

Prvo regionalno istraživanje o očekivanim ishodima onkološkog liječenja i skrbi za pacijente pokrenuto je u suradnji s udrugama oboljelih od raka iz Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Bugarske, Makedonije i Albanije.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina istaknuo je na konferenciji za novinare da u Srednjoj i Istočnoj Europi još ne postoje podaci o ishodima liječenja koje pacijenti smatraju važnima, te da se takvi podaci preslikavaju na tu regiju iz zemalja Zapadne Europe.

Upitnik namijenjen oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji dostupan je na internet stranici survey.onkologija.hr, a Belina je kazao da će se rezultati istraživanja primijeniti na regionalnoj i nacionalnoj razini. 

U svih 12 zemalja uočljiv porast broja oboljelih i umrlih od raka 

“Rezultate ćemo primijeniti u zagovaračkim aktivnostima i na regionalnoj razini jer je u svih 12 zemalja uočljiv porast broja oboljelih i umrlih od raka, ali i u implementaciji mjera iz Nacionalnog plana za borbu protiv raka u Hrvatskoj, kao i za moguću suradnju sa stručnim društvima u onkologiji”, rekao je Belina.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Vesna Ramljak upozorila je da se u društvu moraju učiniti značajne promjene kako bi se poboljšao odnos partnera, obitelji, poslodavaca i državnih ustanova prema ženama oboljelima od raka dojke. “To je preduvjet za poboljšanje kvalitete života žena oboljelih od raka dojke”, istaknula je Ramljak.

U Hrvatskoj od raka godišnje umre 21.434 osoba, to jest svaki dan 38 osoba, a Hrvatska je u samom vrhu zemalja Europske unije po broju oboljelih i umrlih od raka. Samo Mađarska ima veću smrtnost od Hrvatske u odnosu na broj oboljelih, istaknuto je na konferenciji.

(Hina)