Svjetski dan borbe protiv artritisa: Pacijenti traže dostupniju biološku terapiju

Izvor: Facebook

U povodu Svjetskog dana borbe protiv artritisa, koji se obilježava 12. listopada, pacijenti i stručnjaci ističu kako upalne reumatske bolesti predstavljaju gorući problem današnjice, pa je u Hrvatskoj nužno biološku terapiju, koja predstavlja suvremen i učinkovit način liječenja, učiniti dostupnijom što većem broju oboljelih.

Predsjednik Udruge Remisija Nenad Horvat ističe kako je biološka terapija oboljelima od artritisa dostupna s liste posebno skupih lijekova tek nakon što se prvih godinu dana njome liječe na teret bolničkog proračuna.

“Tako propisan način dostupnosti terapije je apsolutno medicinski neutemeljen, bili bi utemeljeno samo prva tri mjeseca. Osim toga, riječ je o diskriminaciji u odnosu na oboljele od drugih indikacija kojima je terapija s liste skupih lijekova dostupna odmah, od prvog dana”, kaže Horvat.

Problemom smatra i zahtjev HZZO-a da se izvorna biološka terapija zamijeni s biosličnim lijekovima, čak i kod pacijenata koji izvornu biološku terapiju uzimaju godinama, zahvaljujući čemu je postignuta stabilna remisija.

“Takve odluke temeljene na financijskim razlozima mogu uzrokovati ponovno aktiviranje bolesti, a time i ponovni porast troškova liječenja. Svakako treba koristiti mogućnosti biosličnih lijekova, ali prvenstveno za nove pacijente kojima je takva terapija potrebna i onda kad za to postoje opravdani medicinski razlozi”, rekao je Horvat.

Utrka Reumatlon na Bundeku

Geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana artritisa i kampanje Europske lige protiv reumatizma je “Ne odgađaj – poveži se već danas”. I ove godine bit će održana utrka Reumatlon i Mini Reumatlon koje će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, trčati 20. listopada na zagrebačkom Bundeku.

Prikupljenim donacijama financirat će se prvi dječji reuma kamp u Hrvatskoj, u kojem će se pomoći najmlađim pacijentima da se uspješnije nose s teretom bolesti i poboljšaju kvalitetu života.

Projekt Reumatlon je, kažu njegovi organizatori, odličan primjer uspješne i plodonosne suradnje pacijenata i liječnika povezanih s istim ciljevima, a to su pružanje najbolje skrbi oboljelima i postizanje njihove remisije, vraćanja u normalan život.

“Kroz projekt Reumatlon već godinama radimo na osvještavanju javnosti o važnosti ranog prepoznavanja upalnih reumatskih bolesti”, kaže internist reumatolog Miroslav Mayer.

Ističe kako Hrvatsko reumatološko društvo u svojim aktivnostima nastoji stvoriti uvjete za osnivanje i funkcioniranje ambulanta za rani artritis. U gotovo svim centrima gdje postoje reumatolozi, provode se programi dodatne edukacije i suradnje s liječnicima obiteljske medicine, koji su temelj zdravstvenog sustava u svim segmentima zdravstvene skrbi, pa i u prepoznavanju i ranom liječenju reumatskih bolesti.

U Zavodu za Kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb provedena je ciljana edukacija za prepoznavanje rane upalne bolesti zglobova i kralješnice za više od 500 obiteljskih liječnika uz omogućavanje brzog dostupa specijalističke skrbi onima kojima je najpotrebnija, kaže Mayer.