Svjetski čelnici, uključujući Trumpa i Putina, stižu u Da Nang

Foto: Hina

Čelnici pacifičkih zemalja, od Čilea sve do Rusije, stižu u petak u vijetnamski Da Nang, na jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja državnika u svijetu.

Ove godine je glavno ekonomsko pitanje sastanka sudbina Transpacifičkog partnerstva (TPP). Američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz iz tog sporazuma samo tri dana pošto je preuzeo dužnost.

Taj sporazum, koji je trebao predstavljati protutežu sve većem utjecaju Kine, potpisalo je prije dvije godine 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetskog gospodarstva.

Ostalih 11 želi pronaći način kako nastaviti dalje, sa ili bez SAD-a.

I dok je Europa ne sudjeluje na APEC-u, događaj je isključivo za tihooceanske zemlje, organizacija pod istim krovom okuplja neke od najjačih svjetskih igrača.

Skupu nazoče Trump, ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping, tri najveća svjetska vojna pottrošača.

Čak i Tajvan, koji je isključen iz većine međunarodnih organizacija zbog kineskog predsjednika, ima svoje mjesto u APEC-u.

S toliko mnogo političkih prijatelja i suparnika u istom gradu, potencijalni sastanci na marginama intrigiraju promatrače. Ove će godine sve oči biti uprte na Trumpa i Putina koji imaju zakazani sastanak, a odnose im i dalje opterećuju optuže o upetljavanju Rusije u američku predsjedničku kampanju.

Od Trumpa, kojeg mnogi azijski čelnici smatraju nepredvidivim, također će se očekivati da iznese svoje planove o američkoj politici prema pacifičkoj regiji.  (Hina)