Svjetske burze oštro pale drugi tjedan zaredom

burze, dionice
Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks skliznuo u područje korekcije, što je posljedica oštrog pada cijena nafte i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 4,5 posto, na 24.285 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,8 posto, na 2.632 boda, a Nasdaq indeks 4,3 posto, na 6.938 bodova.

Najveći tjedni gubitak tih indeksa od ožujka ponajviše je posljedica pada cijena nafte za više od 10 posto jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje.

Od početka listopada, kada su dosegnule najviše razine u četiri godine, cijene nafte pale su sedam tjedana zaredom, pri čemu su izgubile gotovo 30 posto i zaronile na najniže razine u više od godinu dana.

Zbog toga su prošloga tjedna oštro pale cijene dionica naftnih divova, kao što su Exxon Mobil i Chevron.

»Ovaj pad cijena dionica vidim kao nastavak prilagodbe tržišta na to da će se iduće godine rast najvećih svjetskih gospodarstava usporiti«, kaže Alicia Levine, analitičarka u tvrtki BNY Mellon Investment Management. (H)