Svjetska tržišta pod pritiskom zbog Sjeverne Koreje i Irme

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagači bili suzdržani zbog geopolitičkih napetosti u vezi Sjeverne Koreje i približavanja uragana Irma Floridi.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,9 posto, na 21.797 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 posto, na 2.461 bod, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 6.360 bodova.

U fokusu ulagača posljednjih su dana bile vijesti o Irmi jer se taj uragan, jedan od najjačih u posljednjem stoljeću, približava Floridi.

Taj je uragan nanio velike štete na karipskom području, pa se na Floridi provode velike pripreme, a nekoliko milijuna ljudi napustilo je svoje domove.

“Na tržištu vlada nesigurnost jer će Irma pogoditi Floridu. Nitko ne zna kakve bi štete taj uragan mogao nanijeti. A štete bi, zajedno s onima od nedavnog uragana Harvey koji je pogodio Teksas, mogle kratkoročno negativno utjecati na rast gospodarstva i zarada, pa su zbog toga ulagači oprezni”, kaže John Praveen, direktor u tvrtki Prudential International Investments Advisers.

Zbog mogućih velikih šteta od uragana, pod pritiskom su posljednjih dana bile dionice osiguravajućih društava. Isto tako, pale su cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Barel je, naime, na američkom tržištu u petak pojeftinio oko 3 posto jer se očekuje da će zbog uragana u idućih nekoliko dana pasti potražnja za gorivom na Floridi i u jugoistočnom dijelu SAD-a.

Osim uragana Irma, ulagače su zabrinule geopolitičke napetosti nakon što je prošloga vikenda Sjeverna Koreja izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus detoniranjem hidrogenske bombe.

“Čini se da Sjeverna Koreja izaziva na tržištu najveću reakciju, barem u posljednjih mjesec, dva. U osnovi, na tržištima je pala sklonost ulagača prema riziku”, kaže Aaron Jett, potpredsjednik u tvrtki Bel Air Investment Advisors.

Unatoč svemu tome, S&P 500 indeks kreće se nedaleko najviših razina u povijesti jer ga, kažu analitičari, podržavaju dobre zarade kompanija i stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

“S obzirom kakva nervoza vlada u svijetu, tržištu ide sasvim dobro”, kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 7.377 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 5.113 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 1,3 posto, na 12.303 boda,

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,1 posto, na 19.274 boda, što je ponajviše posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni.

N.A./H