Sveučilištu u Splitu dodijeljeno 189,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sveučilište Split

Sveučilištu u Splitu dodijeljeno je nepovratno iz Europskog fonda za regionalni razvoj 189,6 milijuna kuna kojima će se ostvariti tri projekta, priopćeno je u petak iz splitskoga Sveučilišta.

Riječ je o dosad najvećim projektima u gradu Splitu te jedinim infrastrukturnim projektima u istraživanju i razvoju u jadranskoj Hrvatskoj koji će se realizirati do lipnja 2020., ističe se u priopćenju.

To su kapitalna infrastrukturna ulaganja radi jačanja kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije kako bi se poboljšala kvaliteta, opseg i relevantnost istraživačkih aktivnosti.

Projektom “Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu – Prirodno-matematičkog fakulteta, Pomorskog fakulteta te Kemijsko-tehnološkog fakulteta kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u zgradi tri fakulteta”, vrijednim 85,1 milijun kuna, nabavlja se znanstvena oprema za tri fakulteta, to jest 21 funkcionalnu znanstvenu jedinicu i laboratorij, navodi se u priopćenju.

Projektom “Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji, vrijednim 84,5 milijuna kuna, rekonstruiraju se zgrade Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i Žrnovnici, nabavlja se znanstvena oprema za 11 laboratorija i provodi organizacijska reforma.

Treći projekt “Stavljanje u funkciju novoizgrađene nastambe za pokusne životinje na Sveučilištu u Splitu” vrijedan je 20 milijuna kuna ključan je za provođenje temeljnih i primijenjenih biomedicinskih istraživanja znanstvenika MEFST-a, Sveučilišta i regionalnih institucija te je jedina istraživačka nastamba za životinje u južnoj Hrvatskoj, objašnjeno je u priopćenju.
Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović rekao je da su ta tri projekta iznimno važna za splitsko područje.
“Ova tri projekta uvest će Split u novu eru jer ovo je budućnost Splita i regije. Sveučilište želi biti otvoreno prema svom okruženju, prema lokalnoj zajednici, gospodarstvu, te nastojimo da ta suradnja, koja mora biti dvosmjerna, bude još kvalitetnija”, istaknuo je Anđelinović i dodao kako su sva tri projekta postavljena tako da će se njihovom realizacijom rješavati problemi tog sveučilišta, lokalnih tvrtaka i gospodarstvenika, a dobrobit će bit višestruka.

Nabava te opreme, kako su rekli na splitskom Sveučilištu, to je važnija budući da istraživačke institucije i gospodarstvo u krugu od gotovo 350 kilometara od Splita nemaju najveći dio instrumenata i opreme za testiranje, istraživanje i razvoj. Nova oprema neće služiti samo akademskoj zajednici, nego i znatnom dijelu lokalne industrije, građevinarstvu, geodeziji i arhitekturi, proizvodnji i preradi hrane, bioekonomiji, farmaceutici, pomorstvu i kemijskom inženjerstvu.

Realizacijom projekata očekuje se jačanje znanstveno-istraživačke pozicije Sveučilišta u Splitu kako bi ono postalo zamašnjak razvoja toga grada i jadranske regije te Hrvatske u cjelini, priopćili su sa splitskog Sveučilišta. (Hina)