Švedska ima posebnog ministra, a mi smo pustili zlatnu koku

N1

Hrvatska je, čini se sada, prokockala šansu da Zagreb postane sjedište jedne od najvećih agencija Europske unije – Europska agencije za lijekove (EMA), koja nakon Brexita odlazi iz Londona, a propuste u procesu kandidature za N1 komentirao je jedan od bivših ministara zdravstva Siniša Varga.

“Od dana referenduma u Velikoj Britaniji znalo se da će se dvije agencije preseliti u neke druge zemlje članice Europske unije i tada smo već, ja osobno i mnogi zainteresirani, pokrenuli da se Europska agencija za lijekove (EMA) preseli u Hrvatsku u Zagreb i tu smo imali veliku komparativnu prednost s obzirom na to da smo zemlja bez ijedne europske agencije, a i Biljana Borzan ispred Europskog parlamenta je bila spona prema Europskoj komisiji i mogli smo imati, da se tako izrazim, sve insajderske informacije i po pitanju preseljenja i svega onog što se traži i imati najbolju ponudu”, kazao je Varga u razgovoru za N1.

Međutim, kada sam pitao tadašnjeg ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ivu Stiera to se radi po tom pitanju, odgovor je bio onaj famozan: “osnovali smo povjerenstvo”. Vidimo kako je to povjerenstvo radilo, nije odradilo domaću zadaću, gotovo sva pitanja prema Europskoj komisiji (EK) su ostala nedefinirana, odnosno neodgovorena. Da se radi o učitelju ili učiteljici, onda bi ocjena za ovu domaću zadaću bila jedan”, poručio je Varga.

Upozorio je i da “nije poznato tko su članovi tog povjerenstva, niti koja su mu zaduženja, kao ni rokovi u kojima se to trebalo napraviti i tu vidimo veliko zapostavljanje zdravlja i zdravstva od strane premijera i užeg Vladina kabineta i smatram nepravednim da zbog ministra koji dugi niz godina nije bio član HDZ-a sada ispašta cijeli sustav zdravstva – a njega se zadužilo za dovođenje Agencije u Hrvatsku i nije se odradila zadaća – ili nije imao podršku Vlade da se taj posao napravi, ili nije znao odraditi taj posao”.

Hrvatska ima svojih prednosti, smatra Varga, “i naročito Zagreb, ima svoju međunarodnu zajednicu čiji članovi žive tu i rade za multinacionalne kompanije, velike tvrtke i komuniciram s njima i oni su oduševljeni gradom, uspoređuju ga s ostalim metropolama u Europi”. S obzirom na to rezultate ankete u kojoj su zaposlenici EMA-e naveli da bi radije preselili u Barcelonu, Varga bi pripisao, kaže, “neznanju i nepoznavanju prilika u Hrvatskoj te predrasudama iz Domovinskog rata ili bilo što drugo”.

“Smatram da taj dio posla svih onih koji rade pomidžbu i Turističke zajednice koji rade promidžbu grada i Hrvatske, nije odrađen da bi djelatnike i djelatnice EMA-e koji su sada trenutno u Londonu bolje upoznali s prilikama u Hrvatskoj i bolje upoznali kako će im biti ako se tu presele ne samo za njih, nego i za njihove obitelji – u kakve će škole ići njihova djeca, gdje će ljetovati, što sve smatram velikik komparativnim prednostima Hrvatske u odnosu na druge gradove, a pogotovo po pitanju sigurnosti s kojom, kao što znamo, svi veliki europski gradovi imaju problema – s terorizmom. Grad Zagreb i Hrvatska su nadasve sigurne destinacije i to je nešto što se moralo puno bolje artikulirati prema njima”, istaknuo je Varga.

Napominje da je “Švedska imenovala ministra bez portfelja kojemu je jedan jedini zadatak da dovede u Švedsku EMA-u”. “Sve zemlje su to odradile na visokoj državnoj razini. Republika Hrvatska je to smatrala marginalnim pitanjem i tako će biti i ocijenjena od ostalih ministara – kao marginalna zemlja za buduću lokaciju EMA-e”, poručio je Varga i naglasio da je “sada za lobiranje kasno”.

“Govorim to od prvog dana Brexita, cijelu 2016. godinu ukazujem na to da treba jače lobirati, dovesti EMA-u Hrvatsku – to je zlatna koka, ogromna agencija EU, radi se o milijunima i milijunima eura koji bi se slili u Hrvatsku, a da ne govorim o prestižu i svim onim dodatnim okolnostima koji bi pridonijeli tome da samo domaćin jednoj od najvećih agencije u Europi. Nažalost, tu nismo položili ispit i propustili smo veliku šansu”, zaključio je Varga.